OKRUTNO STARENJE

Van Goghove slike izgubile su intenzitet?

03.05.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Novo istraživanje koje je provedeno u Van Goghovom muzeju otkrilo je da su slike slavnog Nizozemca u velikoj mjeri izgubile originalni intenzitet od 1880. do danas

Slikar, grafičar i crtač na glasu je najboljeg kolorista među slikarima. Impresivne nijanse žute, plave, slike drveća trešnje, suncokreta i neba prave su vizualne eksplozije koje su dovele do toga da ime Van Gogh postane sinonim za intenzivnost i ekspresionizam.

Novo istraživanje provedeno u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu donijelo je iznenađujuće rezultate. Čini se da su boje koje danas vidimo na platnima slavnog slikara samo blijedi odsjaji originalnih nanosa iz 1880. Nove spoznaje ukazuju da su slike zbog toga izgubile na intenzitetu te da se 'doimaju praznijima'.

Istraživanje je prezentirano na izložbi nazvanoj 'Van Gogh at Work', koja propituje njegov slikarski rad, ulazi u dubinu tehnika kojima se služio te se bavi intimnim razmjenama ideja sa njegovim slavnim prijateljima poput slikara Gaugaina i Toulousea-Lautreca

Novo otkriće o Van Goghovim ranim navikama je spoznaja da je Van Gogh 'reciklirao' platna, preslikavanjem preko ranih radova. Ponekad je oslikavao i poleđine slika, tako da slika iz njegovog ranog perioda 'The Potato Eaters', sadrži i vibrantni autoportret na pozadini.

Većina gledatelja ipak je zaključila da na njihov doživljaj slika, nijanse koje su godinama izgubile na 'sjaju', nisu bile presudne. Van Goghov rad i dalje je, za većinu, 'vizionarski, impresivan i originalan'.