TRIBINA RAZOTKRIVANJE

V. Bajac: Razumijem Kusturičinu kreativnost, ne i intelekt

12.02.2010 u 09:03

Bionic
Reading

U prvoj tribini 'Razotkrivanje' Srećko Horvat u kinu Europa ugostio je srpskog pisca Vladislava Bajca koji je u jednosatnom intervjuu govorio o svom novom romanu 'Hamam Balkanija', pisanju, politici, izdavačkom poslu, te kolegama iz kulturnog miljea

Slučajno ili ne, na novopokrenutoj tribini 'Razotkrivanje' izdavačke kuće Fraktura u bivšem zagrebačkom kinu Balkan prvi gost bio je autor romana 'Hamam Balkanija' ovjenčanog književnom nagradom Balkanika. Jedna od tema jednosatnog razgovora pred mnogobrojnom zagrebačkom publikom bila je i tema Balkana, čiju povijest obrađuje roman Vladislava Bajca.

'Mi pisci očarani smo količinom sličnosti, a ne razlika na Balkanu', rekao je Bajac pojašnjavajući koliko je vremena i truda uložio u istraživanje i razgovore za potrebe romana, da bi od silne građe iskoristio tek 0,5 posto. 'Kad ne bih sve to prošao, ne bih se ni usudio pisati knjigu', kazao je. Govoreći o prijateljskom odnosu s nobelovcem Orhanom Pamukom, koji je i jedan od likova 'Hamam Balkanije', istaknuo je kako u Istambul odlazi posjetiti junaka svog romana, ali i kolegu iz čijeg rada crpi inspiraciju. 'Sviđa mi se njegovo povezivanje istoka i zapada, sviđaju mi se kombiniranje modernosti i konzervativnosti.'

Ne želeći mnogo pričati o politici, kazao je tek da je ona preko svake mjere ušla u sve sfere ljudskog života čime se guši kreativnost.

Pokretač beogradske izdavačke kuće Geopoetika usporedio je izdavaštvo danas s onim u vrijeme bivše Jugoslavije, kada je i tržište knjiga bilo dinamičnije i mnogo veće. 'Izdavaštvo je danas pretvoreno u matematiku, sve se svelo na brojke na tržištu, na najprodavanije, najčitanije knjige i pisce s najvećim brojem prijevoda. U bivšoj Jugosalviji ono je bilo izvanredno i dovoljno raznoliko, jedna ozbiljna, slobodna i hrabra profesija. U Geopoetici dao sam si zadatak da ne vrijeđam ljude koji se zovu čitatelji', rekao je pojasnivši kako je njegova izdavačka kuća u srpskim medijima prokazana kao elitistička, no da je ustrajnim radom uspio utoliko što bez problema može u dobroj nakladi prodati i najozbiljnije naslove.

Na pitanje Srećka Horvata što misli o režiseru Emiru Kusturici, kojem je zabranjeno da za potrebe filma 'Na drini ćuprija' u Višegradu izgradi srednjovjekovni grad, Bajac je odgovorio da razumije njegov kreativni rad, no ne i onaj intelektualni jer kao čovjek odrastao u urbanoj sredini ne može shvatiti njegove poteze.

Više o gostovanju istaknutog srpskog književnika i izdavača Vladislava Bajca na tribini 'Razotkrivanje' pogledajte u video prilogu tportala: