odlazak velike umjetnice

Uz ilustracije Danice Rusjan odrastale su generacije, pogledajte njezine naslovnice koje će vas vratiti u djetinjstvo

02.01.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Na samom kraju 2022. godine zatekla nas je još jedna tužna vijest: napustila nas je akademska slikarica i ilustratorica Danica Rusjan, uz čije su ilustracije u dječjem listu Radost i biblioteci Vjeverica odrastale generacije ljudi s ovih prostora. Rusjan je preminula 23. prosinca u Zagrebu u 97. godini, izvijestili su iz nakladničke kuće Naša djeca

Danica Rusjan svojim je radovima obilježila hrvatsku knjigu za djecu i slikovnicu u šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća. Mnoge su generacije upravo putem njezinih ilustracija ušle u svijet najpoznatijih svjetskih i hrvatskih bajki, kao i romana koji su do danas postali dječji književni klasici.

Rusjan je radila zaista mnogo, a ilustrirala je knjige Vesne Parun, Ratka Zvrka, Gustava Krkleca, Zlate Kolarić Kišur, Ele Peroci, Sunčane Škrinjarić, Grigora Viteza, Nade Iveljić, Mate Lovraka, Stanislava Femenića, Vjekoslava Majera, Anđelke Martić, Luke Paljetka...

U nastavku prenosimo nekoliko naslovnica i ilustracija velike Danice Rusjan koje će vas zasigurno vratiti u djetinjstvo:

  • +10
Naslovnice i ilustracije Danice Rusjan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Rusjan je diplomirala slikarstvo i grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti te je nakon diplome otišla isključivo u smjeru ilustracije, za koju je dobila i niz nagrada. Posebno je bio zapažen njezin rad u dječjem listu Radost te je i u načinu oslikavanja bila srodna radu Vilka Glihe Selana, slikara i ilustratora koji je uređivao Radost 60-ih i 70-ih godina.

Pamti se i njezin niz ilustriranih dječjih romana objavljenih u nakladničkoj kući Mladost i biblioteci Vjeverica, koju je pokrenuo Grigor Vitez. Podsjetimo, biblioteka Vjeverica izlazila je od 1957. pa sve do kasnih devedesetih te se nametnula kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća.

Ilustratorica je surađivala i s nizom drugih vodećih dječjih nakladnika u tadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj (Naša djeca, Školska knjiga, Mladost, Veselin Masleša...).

Istaknuta je bila i njezina suradnja na utjecajnom udžbeniku Školske knjige 'Moj dom', o kojemu je Miljenko Jergović napisao: 'Najutjecajniji udžbenik u mom životu, svojom me je začudnošću, ilustracijama i dizajnom trajno obilježio. Knjigu je crtala Danica Rusjan, i ona je u ta antistripovska vremena zapravo bila nacrtana kao strip.'