'majstor dlita'

U Splitu otvorena retrospektivna izložba kipara Andrije Krstulovića

22.12.2022 u 11:22

Bionic
Reading

U Sveučilišnoj galeriji na splitskom kampusu u srijedu je otvorena retrospektivna izložba kipara Andrije Krstulovića, a velikim postavom, koji je po prvi put predstavljen na oba kata, pokazuje se bogat Krstulovićev opus

Izloženo je niz reljefa, izbor portreta, aktova, pastoralnih skulptura, te skica i modela za javne skulpture "Pravda", "Osmijeh suncu" i "Spomenik palom pomorcu" koje su postale amblemski znakovi Splita.

Kako je rečeno, kiparstvo Andrije Krstulovića pokazuje veličinu majstorske vještine klesanja i modeliranja inspirirane antičkim uzorima i Dalmatinskom zagorom, koja je bila njegov nepresušni izvor motiva i tema.

Izložba je uvod u monografiju "Andrija Krstulović" koja će biti predstavljena javnosti u proljeće u 2023. Njome Sveučilište u Splitu, kao priređivač monografije, želi odati priznanje tom velikom splitskom kiparu, profesoru i pedagogu koji je ostao nedovoljno poznat u javnosti i nedostatno kritički vrednovan.

Autori monografije kritičkih ogleda su povjesničari umjetnosti: Margarita Sveštarov Šimat i Ive Šimat Banov.

Pripremu radova za izložbu obavio je Odsjek za kiparstvo u suradnji s Odsjekom za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Izložba se može razgledati do 23. siječnja iduće godine.