Četvrtak na ZagrebDoxu

Uz filmske projekcije niz tematskih razgovora, dan završava filmom 'Dolazak proljeća u Buču'

30.03.2023 u 11:37

Bionic
Reading

Nekoliko dana prije kraja ZagrebDox nastavlja u četvrtak s projekcijama filmova koji se natječu za festivalske nagrade, a bogat je i program ZagrebDoXXL programa, s razgovorima o postnovovalnoj rock sceni i o ženama u politici

Uz projekciju filma "Iz sve snage" Dimitra Dimitrovskog Dibe o domaćoj postnovovalnoj rock sceni najavljen je razgovor s autorom i protagonistima filma, članovima Hladnog piva, Kojota i Overflowa, Denykenom i Aleksandrom Dragašem.

Film "Merkel" Eve Weber, portret trostruke autsajderice (žene, znanstvenice i Istočne Njemice) koja je postala prva njemačka kancelarka prati panel "Žene u politici" uz sudjelovanje Sandre Benčić, Jadranke Kosor, Katarine Peović.

Zagreb film 70. rođendan slavi razgovorom o snimanju divljih životinja s doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom te restauriranim filmovima Branka Marjanovića i Zvonimira Berkovića.

Novinar i urednik Tihomir Ladišić imat će masterclass "Konflikt zona" na temu nepristranosti, kulturološke kompetencije, mogućnosti kretanja, provjere informacija i gubitka kolega u ratnom izvještavanju.

Dan počinje projekcijom "Istočne fronte" Jevgena Titarenka i Vitalija Manskog, kao i "Rebara" Farah Hasanbegović te "Istražitelja" Viktora Portela.

Tu je i biografski film "Gumbo koalicija" u kojem dvostruka oskarovka Barbara Kopple prati borce za ravnopravnost te "Nevinost" Guya Davidija o mentalnoj i stvarnoj mobilizaciji izraelske djece i mladeži.

U regionalnoj konkurenciji ističe se kratkometražni rad Josipe Krčelić "Enemies 86" o pripadniku Bad Blue Boysa i dugometražni mađarsko-hrvatski "U posjetu Fortuni" gosta festivala Mátyása Kálmána o sredovječnom paru dobitnika na lutriji.

Oskarovka Laura Poitras predstavlja se "Ljepotom i krvoprolićem" o aktivistkinji i fotografkinji Nan (Nancy) Goldin, nominiran za Akademijinu nagradu i tek drugi dokumentarni dobitnik venecijanskog Zlatnog lava.

Uz razgovor s Alessandrom Comodinom prikazat će se "Gigi zvan zakon" o seoskom policajcu i pasioniranom vrtlaru suočenom s valom samoubojstava, a uz razgovor s Kirilom Nenaševom "Hamletov sindrom".

Prikazat će se i novi film Wernera Herzoga "U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta", posvećen vulkanolozima koji su, prije pogibije u Japanu, napravili neke od najspektakularnijih snimaka vulkanskih erupcija.

Film "Zemlja" Ivarsa Seleckisa govori o životima pet seoskih obitelji, a "Povijest svijeta prema Getty Imagesu" Richarda Miseka i "Tiha ljubav" Mareka Kozakiewicza daju aktivističku studiju o vlasništvu, profitu i moći.

Festivalski dan će kasno navečer zaključiti irska "Sjeverna zaobilaznica" i "Dolazak proljeća u Buču".