u izdanju Školske knjige

Uskoro stiže savršeno ljetno štivo: 'Zelena svjetla' holivudske zvijezde Matthewa McConaugheyja

20.06.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Zelena svjetla, hvaljeni memoari popularnoga američkog glumca i producenta, oskarovca Matthewa McConaugheyja – koji je nedavno privukao golemu medijsku pozornost emotivnim govorom u povodu masakra u njegovu rodnom Uvaldeu u Teksasu – izlaze 1. srpnja u izdanju Školske knjige i u prijevodu Vedrana Pavlića

Proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, autobiografija Zelena svjetla promijenila je živote i inspirirala milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu punom zadovoljstva. Književni prvijenac slavnoga glumca koji je karijeru započeo ulogama u romantičnim komedijama, a poslije glumio u nagrađivanim filmovima kao što su Dobri dileri iz Dallasa i Interstellar te HBO-ovoj seriji Pravi detektiv već je 72 tjedna na listi bestselera New York Timesa.

Osim što je pisao ovu knjigu, Matthew McConaughey je 2019. godine postao i profesor na Sveučilištu Teksasa u Austinu. Uvjeren da se 'najbolji put za nas same i cijelo društvo nalazi na cesti koja vodi prema usvajanju vrijednosti i stjecanju kompetencija', preuzeo je i dužnost ministra kulture Sveučilišta Teksasa i grada Austina.

'Ovaj život živim već pedeset godina, njegovu zagonetku pokušavam riješiti četrdeset dvije godine, a dnevnike o mogućim rješenjima te zagonetke vodim posljednjih trideset pet godina. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i žalostima, o stvarima kojima se čudim i onome zbog čega se naglas smijem. Kako biti pravedan. Kako ublažiti stres. Kako se zabaviti. Kako manje nanositi bol drugima. Kako da drugi manje nanose bol meni. Kako biti dobar čovjek. Kako naći smisao u životu. Kako biti vjerodostojniji samome sebi. U posljednje sam vrijeme skupio hrabrost otvoriti te dnevnike. Pronašao sam priče kojima sam svjedočio i koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, vjerovanja o tome što je bitno i mnoštvo naljepnica za automobile. Pronašao sam dosljednost u načinima kojima sam pristupao životu i koji su mi pružali više zadovoljstva i u to vrijeme i danas', riječi su kojima Matthew McConaughey započinje Zelena svjetla.

U izoliranoj samici u pustinji počeo je pisati vlastitu priču – o životu dječačića iz radničke obitelji odgojene u katoličkom duhu, kompleksnom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci.

Kao svaki dobar južnjački dječak, pripovijest o vlastitu životu započinje s majkom, „ženom koja kaže 'hoću' prije nego što može, 'htjela bih' prije nego što smije i 'doći ću' prije nego što je pozovu”. Nastavlja je s nasilnim, ali voljenim ocem koji je svojim rukama mogao „ozljeđivati, ali i ozdravljivati” i koji je umro od srčanog udara dok je vodio ljubav s Matthewovom majkom – ženom s kojom se tri puta vjenčao i dva puta razveo.

Priča se širi na školske i studentske dane, omiljena putovanja kamperom diljem SAD-a te uloge u filmovima i TV serijama koje su mu donijele novac i slavu, ali ne i osjećaj zadovoljstva za kojim je težio. Do njega pak dolazi odricanjem od lako zarađenih honorara zbog kojih se osjećao kao zabavljač, a ne kao glumac.

'Sve što sam doživio, o čemu sam sanjao, čemu sam težio, što sam dao i dobio. Istine koje su utjecale na moj prostor i vrijeme, i to na takve načine da ih nisam mogao zanemariti. Sporazume koje sam sklopio sa samim sobom, od kojih se mnogih i pridržavam, a većinu pak još pokušavam ostvariti. Sve što sam gledao i vidio, osjetio i shvatio, učinio dobro i loše. Nadam se da je riječ o lijeku koji nije gorak, o nekoliko aspirina kao zamjeni za bolnicu, o svemirskom letu na Mars za koji nam ne treba pilotska dozvola, o odlasku u crkvu bez potrebe da budemo ponovno rođeni i o smijanju kroza suze. Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena', objasnio je McConaughey u uvodu knjige.

Zelena svjetla pozivaju nas da se uhvatimo ukoštac sa životnim lekcijama i shvatimo da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. Ključno je, smatra autor knjige, naučiti kada i kako ovladati izazovima s kojima se suočavamo.

'Dokle god možete stvarati vlastito vrijeme, uživajte u povjetarcu. Kada zaglavite u oluji, molite se za sreću i dajte sve od sebe. Svi na sebi nosimo ožiljke, a imat ćemo ih još više. I stoga, umjesto da se borimo protiv vremena i uzalud ga trošimo, zaplešimo zajedno s njim i iskupimo se jer ne živimo dulje onda kad pokušavamo ne umrijeti, nego onda kad smo posvećeni življenju', poručuje ugledni hollywoodski glumac i pisac.