BEAT GENERACIJA

Uskoro premijera jedine drame Jacka Kerouaca

15.03.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Jedina cjelovečernja drama američkog pisca i pjesnika Jacka Kerouaca, jednog od predvodnika umjetničkog pokreta u SAD-u poznatog kao 'beat' generacija, uskoro će biti premijerno postavljena u njegovom rodnom Massachusettsu, sedam godina nakon što je rukopis otkriven

Drama nazvana 'Beat Generation' napisana je 1957., iste godine kada je Kerouac napisao svoje najpoznatije djelo, autobiografski roman 'Na cesti', koji je uz 'Goli ručak' Williama S. Burroughsa i 'Urlik' Allena Ginsberga jedno od temeljnih djela toga pokreta.

Rukopis je 2004. iz jednog skladišta u Jersey Cityju na svjetlo dana iznio Kerouacov agent Sterling Lord, koji je kazao kako ga je Kerouac bezuspješno nudio nekolicini producenata. Naposljetku je rukopis završio na skladištu, gdje je ležao zaboravljen gotovo 50 godina.

Nedugo nakon što je otkriven, glumac Ethan Hawke javno je čitao jedan njegov dio u New Yorku, no drama dosad nikad nije igrana u cijelosti.

Sada će biti postavljena u obliku 'scenskog čitanja' za ukupno osam izvedbi u produkciji kazališta Merrimack Repertory i Sveučilišta u Massachusettsu Lowell, u sklopu Književnog festivala Jacka Kerouaca koji će se u listopadu održati u tome gradu.

Priča o 'prijateljstvu i karmi u 50-tim godinama prošloga stoljeća', 'Beat Generation' detaljni je prikaz jednoga dana u životu Kerouackova alter ega Jacka Duluoza, ogreznulog u alkoholu i drogi.

'Stvaramo trenutak književne i kazališne povijesti', kazao je o drami umjetnički direktor Charles Towers.

Taj trenutak u ovoj je godini obilježen i izlaskom filmske verzije romana 'Na cesti', sa Samom Rileyem u glavnoj ulozi.

Prošle godine pronađen je i dotad izgubljen Kerouacov prvi roman 'The Sea Is My Brother' (More mi je brat), napisan kada je autor imao 20 godina i temeljen na godinama koje je proveo kao pomorski trgovac.

Kerouac (1922.-1969.) je bio istaknuti pripadnik beat generacije - pokreta nastalog u New Yorku krajem 40-tih godina prošloga stoljeća, grupe američkih pisaca koji su postali kulturni fenomen, a koji u svojim djelima razotkrivaju američko društveno licemjerje, odbacuju materijalizam i konformizam, te zagovaraju osobnu slobodu i korištenje halucinogenih droga. Život ispunjen pretjeranim uživanjem alkohola donio mu je preuranjenu smrt - iskrvario je od posljedica ciroze jetre 1969., kada je imao samo 47 godina.