'SEX, CRIME & POLITICS'

Uskoro izlazi kolekcija glazbe koju je Alfi Kabiljo skladao za klasike domaćeg žanrovskog filma

09.12.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends uskoro objavljuje kolekciju filmske glazbe Alfija Kabilja koju je proslavljeni hrvatski kompozitor skladao za klasike domaćeg žanrovskog filma. Izdanje izlazi pod nazivom 'Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984'., a urednici i vlasnici izdavačke kuće Leri Ahel i Željko Luketić pripremali su ga godinu dana

Međunarodni naslov 'Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984'. izveden je iz motiva šest filmova na kojima je radio Alfi Kabiljo, kažu urednici izdanja Ahel i Luketić, a to su prvi domaći 'mekani pornić' Nikole Babića 'Medeni mjesec', zatim kultna kriminalistička drama Antuna Vrdoljaka 'Deps', 'Novinar' i 'Ambasador' Fadila Hadžića, 'Usporeno kretanje' Vanče Kljakovića i 'Zločin u školi' Branka Ivande.

  • +5
Alfi Kabiljo, 'Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984'. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fox & His Friends

Na ploči se može naći sveukupno 20 glazbenih tema iz spomenutih šest filmova, a većina ih se objavljuje prvi put te je posebno pripremljena i restaurirana za potrebe audiofilskog vinila, formata koji, unatoč najavljenoj propasti 1990-tih, ne samo da je preživio, nego sve više zauzima donedavnu poziciju digitalnih nosača zvuka, objašnjavaju Ahel i Luketić.

Alfi Kabiljo rođen je 1935. u Zagrebu, školovani je arhitekt no u Parizu je nastavio glazbeno obrazovanje i odlučio se posve posvetiti glazbi. Danas, u osmom desetljeću života, i dalje stvara glazbu, komponira i vodi aktivan društveni život.

U svojoj karijeri snimio je glazbu za preko 50 filmova, stotinjak televizijskih emisija i serijala, te svojim radom popratio i pomogao karijere mnogih domaćih zvijezda pop-glazbe, poput Tereze Kesovije, Vice Vukova, Ane Štefok, Radojke Šverko i mnogih drugih. Autor je brojnih mjuzikla i glazbe za kazalište, a 'Jalta, Jalta', koju supotpisuje, od svoje premijere 1971. godine pa sve do danas, izvedena rekordnih tisuću puta. Od sredine 1980-ih radio je i u Hollywoodu, gdje je surađivao s MGM-om.