SVEČANOST U MIMARI

Uručene nagrade 'Vicko Andrić': Evo tko su najveći čuvari kulturne baštine u Hrvatskoj

26.09.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Umirovljenoj konzervatorici Zoraidi Demori Staničić u utorak je u Muzeju Mimara uručena nagrada za životno djelo 'Vicko Andrić' za ukupna dostignuća u zaštiti kulturne baštine, godišnju nagradu za 2017. dobila je Jadranka Baković, a udruga 4 grada Dragodid nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici u očuvanju suhozida

Nagrade 'Vicko Andrić' dodjeljuju se za najveće dosege u zaštiti hrvatske kulturne baštine, a na prigodnoj svečanosti laureatima ih je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknuvši kako 'baština još uvijek predstavlja izazov svima koji s njom ulaze u dijalog'.

Povjesničarka umjetnosti, konzervatorica Zoraida Demori Staničić nagrađena je za cjelokupni četrdesetgodišnji stručni i znanstveni rad u konzervatorskoj i restauratorskoj struci.

U svojim svakodnevnim putovanjima uzduž i poprijeko Dalmacije otkrila je i valorizirala niz slika starih majstora u Dalmaciji, skulptura, oltara, predmeta umjetničkog obrta i fresaka u gotovo stotinjak znanstvenih i stručnih radova, a izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježila je vrijeme u kojem je djelovala. Njezin rad čini zaokruženu cjelinu, a njezina djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, navodi se u obrazloženju nagrade Zoraidi Demori Staničić

  • +14
Svečana dodjela nagrada za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Voditeljica Restauratorskog odjela u Zadru Jadranka Baković dobitnica je godišnje 'Nagrade Vicko Andrić' za konzervatorsko-restauratorske radove na Poliptihu sv. Martina koji je za zadarsku katedralu sv. Stošije naslikao Vittore Carpaccio, jedan od najznačajnijih slikara talijanske renesanse.

U obrazloženju nagrade ističe se da je Baković zaslužna za vraćanje izvornog sjaja slikama poliptiha te je time dala izniman doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini, ali i boljem poznavanju renesansne umjetnosti u Hrvatskoj. Zbog njezina dugogodišnjeg predanog rada građani grada Zadra i njihovi gosti mogu ponovno uživati u ovom iznimnom ostvarenju renesansnog slikarstva, koje ima svoje mjesto ne samo u hrvatskoj, već i u europskoj kulturnoj baštini.

Udruga 4 grada Dragodid nagrađena je za zaštitu i očuvanje suhozidne baštine, za ostvarenu sinergiju u zaštiti i očuvanju materijalne te u prenošenju nematerijalne baštine vezane uz suhozidnu gradnju.