DANI KULTURNE BAŠTINE

Dubrovnik u znaku kulture: Grad tijekom rujna nudi više od 50 događanja

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2018 09:14
  • Objavljeno 31.08.2018 u 09:14
Dubrovnik

Dubrovnik

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dani kulturne baštine u Dubrovniku, kojima se obilježava Godina europske kulturne baštine, tijekom rujna donose preko pedeset različitih kulturnih događaja u organizaciji gradskih kulturnih ustanova, institucija i udruga

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla kako je cilj manifestacije komunicirati kulturne projekte s lokalnim stanovništvom, ali i podići svijest javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

'Baština nas oblikuje, naslijeđe utječe na naš identitet, a mi smo toga u Dubrovniku duboko svjesni. Vjerujem da će se u programu prepoznati slogan manifestacije 'prošlost susreće budućnost'', izjavila je Tepšić.

Napomenula je kako je program vezan i na međunarodni skup o projektima u baštini 'The best in heritage', a naglasak programa će biti na temi obnove Orlandovog stupa, u najavi 600. obljetnice njegova postavljanja koja se obilježava iduće godine.

Orlandov stup u Dubrovniku

Orlandov stup u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Nakon mikroskeniranja stupa i monitoringa utvrdit će se razmjeri oštećenja, a potom slijedi obnova. Zavod za obnovu Dubrovnika predstavit će krajem rujna ekspertizu stanja. Cjelovitu skrb o obnovi preuzeo je Hrvatski restauratorski zavod, dok je financijska sredstva za obnovu omogućilo Vijeće za kulturnu baštinu Ministarstva kulture', rekla je Tepšić.

Istaknula je i značaj 2019. godine u kojoj se, osim što je proglašena Orlandovom godinom, obilježava i 40 godina upisa Dubrovnika na listu zaštićenu materijalne baštine UNESCO-a, 10 godina upisa Feste svetog Vlaha na reprezentativnu listu nematerijalne baštinu UNESCO-am te 70. obljetnica Dubrovačkih ljetnih igara.

  • +15
  • +12

Zatvaranje ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pročenica gradskog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje izjavila je kako su dubrovačke kulturne ustanove, uz svoje redovne programe za rujan, pripremile i posebne programe. 'Uz šesnaest koncerata imat ćemo niz izložbi, predavanja, predstavljanja i radionica kojima ćemo promovirati kulturnu baštinu', izjavila je Hilje.

U programima Dana kulturne baštine sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, knjižnice Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Prirodoslovni muzej, Folklorni ansambl Linđo, Dom Marina Držića, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre. Svojim programima manifestaciji su se priključili Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Društvo arhitekata Dubrovnik, udruga 'Sve ostalo je glazba', Laus akademija, Turistička zajednica grada Dubrovnik i ogranak Matice Hrvatske u Dubrovniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!