BOGAT PROGRAM

Urania - prostor kreacije: Novo mjesto za kulturna događanja u Zagrebu

13.02.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Kulturni program udruge Urania predstavljen je u četvrtak u dvorani Urania – prostoru kreacije, u Zagrebu, a najavili su ga Saša Begović, predsjednik udruge Urania i partner u arhitektonskom studiju 3 LHD, jednom od osnivača udruge, Tena Razumović Žmara i Vanja Daskalović, voditeljice projekta i programa Urania – prostor kreacije, Selma Mehadžić, programska koordinatorica UO Zagreb Film Festival, Zvonimir Dobrović, umjetnički voditelj udruge Domino, Tena Bošnjaković, producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21, Ivana Buljan Legati, glumica, spisateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te Seid Serdarević, glavni urednik i osnivač nakladničke kuće Fraktura

Kako je nastala Urania – prostor kreacije ispričao je Saša Begović.

'Posljednjih 16 godina 3LHD je bio smješten na lokaciji u Božidarevićevoj. Nemogućnost daljnjeg rasta i želja za što kvalitetnijim prostorom za rad svih 3LHD-ovaca, potakli su nas na odluku da preselimo, a kada se na tržištu pojavilo nekadašnje kino Uranija to je jednostavno bila prilika koju nismo smjeli propustiti! Promišljajući preuređenje i prenamjenu odlučili smo se na novi veliki iskorak za nas, jer nismo htjeli da Urania postane samo novi ured. Kroz novi prostor, smješten u bivšem kinu Partizan/Urania, osim našeg novog ureda, željeli smo stvoriti mjesto koje će arhitekturu približiti širem krugu ljudi – kroz prostor za izložbe, predavanja i razna događanja otvorenog tipa koji će, vjerujemo, postati točka okupljanja i aktivacije ovog dijela grada. Misao vodilja u odluci da dio prostora otvorimo za javnu namjenu bila je ta osnovna ideja nekadašnjih kina kao epicentara događanja u kvartovima, a mi s Uranijom – prostorom kreacije želimo učiniti upravo to! Vratiti srce kvartu i omogućiti našim sugrađanima jedan nezavisan prostor interakcije', rekao je na konferenciji Begović.

Urania – prostor kreacije publici u narednom periodu donosi bogat kulturni sadržaj: izložbe, predavanja, filmske projekcije, književnost i koncerte, najavila je Tena Razumović Žmara i objavila početak javnog natječaja za izlaganje u Uraniji, čiji su detalji dostupni na službenoj stranici Uranije.

Uz program Izložbe u Uraniji, predstavljen je i program Razgovori u Uraniji, zamišljeni kao javno mjesto susreta, razmjene i konfrontacije ideja, iskustava, mišljenja i stavova.

'Osmišljeni kao šest razgovora podijeljenih u tri tematske cjeline, Razgovori u Uraniji u istom trenutku suprotstavljaju i spajaju stručnjake iz relevantnih područja i publiku kao važan faktor u stvaranju javnog mijenja. U širem kontekstu, propituju što se zbiva u trenutku suradnje i konfrontacije stručnjaka i publike, kao i što je kontekst danas, a što će biti sutra. U užem kontekstu bave se propitivanjem suvremenih kretanja unutar tematskih cjelina arhitekture i dizajna, umjetnosti te ekologije, održivosti i urbanizma', rekla je Razumović Žmara.

  • +7
Predstavljanje programa Urania - prostor kreacije 2020. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Samir Ceric Kovacevic

Uz te, 'in house' programe, bit će tu i nekoliko suradnji.

Filmski program ZFF @ Urania najavila je Selma Mehadžić.

'Zatvaranjem kina Europa u lipnju prošle godine, Zagreb je nažalost izgubio stalno i sigurno mjesto za prikazivanje suvremenog autorskog filma. Ipak, u ovim nezahvalnim vremenima za nezavisno kinoprikazivaštvo, vlasnici i voditelji ovog novog multimedijalnog prostora pozvali su nas da sudjelujemo u stvaranju filmskog programa, čime su pokazali volju da nekadašnje kino Urania i nakon prenamjene ostane otvoreno kulturi i služi javnom interesu. Vodeći se time da prostor nije standardna kinodvorana, organizirat ćemo projekcije filmova koje će pratiti razgovori sa zanimljivim akterima domaće kulturne scene, pritom nastojeći iskoristiti njegovu glavnu prednost – a to je da ono svojim uređenjem prije svega predstavlja mjesto druženja. Projekcije u kinu Urania svakako vidimo kao priliku za ponovni susret s našom publikom iz kina Europa', rekla je.

Suradnju na filmskom i izvedbenom programu udruge Domino, Queer MoMenti, najavio je Zvonimir Dobrović, umjetnički voditelj udruge Domino. Suradnju na izvedbenim i kazališnim projektima najavile su i predstavile Tena Bošnjaković, producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21 te Ivana Buljan Legati, glumica, spisateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti.

Festival Feminizam je za sve najavio je Seid Serdarević, a koji će se održati u Uraniji od 8. do 11. ožujka 2020. U četiri dana pokušat će ponuditi uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

U okviru festivala odigrat će se jedna kazališna predstavu i održati šest tribina. Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: po jedna knjiga iz teorije i povijesti feminizma. Povodom predstavljanja programa publici je otkrivena i pop up umjetnička intervencija likovnog umjetnika Mirona Milića.