ZBIRKA RADOVA

Upoznajte hrvatske fotografe čiji su radovi obišli svijet

24.04.2019 u 11:52

Bionic
Reading

Radovi hrvatskih fotografa objavljeni su u publikaciji 'Dis / Inheritance: New Croatian Photography', a umjetnici čije su fotografije predstavljene su Luka Kedžo, Tanja Deman, Maša Bajc, Petra Mrša, Bojan Mrđenović, Ana Opalić, Nikola Zelmanović, Hrvoje Slovenc i Davor Konjikušić.

Dis / Inheritance: New Croatian Photography je zbirka radova devet suvremenih hrvatskih fotografa, od kojih svaki pristupa svojoj temi iz vrlo različite perspektive. Neki naglašavaju formalne, estetske značajke vezane uz kadar, svjetlost i vremensku dimenziju fotografije. Drugi se, pak, bave filozofskim, političkim i psihološkim temama, koje u fokus stavljaju čovjekov identitet, gender problematiku i nacionalno određenje. Radi se o impresivno produktivnoj skupini umjetnika koja redovito izlaže svoja djela, što im je donijelo brojne nagrade u Hrvatskoj i svijetu. Ova publikacija nastala je kao odgovor na potrebu da se oda priznanje bogatom stvaralaštvu i raznolikosti hrvatskih suvremenih fotografa.

Autor publikacije je pisac, govornik i vizualni umjetnik dr.sc. Donald Mengay, a urednici su Hrvoje Slovenc i Linda Mateljan, također vizualni umjetnici s iskustvom u raznim medijima. Svojim ostvarenjima na područjima književnosti, fotografije i instalacijskih umjetnosti autor i urednici su značajno doprinijeli promociji hrvatske vizualne umjetnosti i kulture.