pripremili su više različitih događanja

Unatoč specifičnoj i neizvjesnoj godini: Počinje ljetna turneja Ansambla Lado

07.07.2020 u 13:17

Bionic
Reading

Ansambl LADO počet će ljetnu turneju vokalno-instrumentalnim koncertom 'Kak je teško našu ljubav tajiti' koji će se održati u utorak navečer s početkom u 21 sat u Slavonskom Brodu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO tako je, unatoč specifičnoj i neizvjesnoj godini za sve umjetnike i kulturne institucije pa tako i za Ansambl LADO, ovoga ljeta pripremio nekoliko različitih događanja, istaknula je u najavi ljetne turneje ravnateljica ansambla Ileana Jurin Bakotić.

Kako je navedeno u priopćenju, ljetna turneja uključuje vokalno-instrumentalni program 'Kak je teško našu ljubav tajiti', koncerte LADO Electra i projekcije dokumentarnoga filma '70' u povodu prošlogodišnje, 'okrugle' 70. obljetnice rada Ansambla LADO. LADO Electro projekt je Hrvoja Crnića Boxera i Borisa Harfmana, u kojemu je glazba s repertoara Lada, obrađena u suvremenoj, elektronskoj verziji. Na turneji će biti izvedene skladbe s albuma LADO Electro 2.0. Memorabilium u kojemu je više vokalnih elemenata. Singl s tog albuma i snimljeni spot za pjesmu 'Dolinom se… (Song for Elizabeth)' posvećeni su pjevačici međimurskih narodnih pjesama Elizabeti Toplek (1924. - 2017.), poznatoj pod nadimkom Teta Liza.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.