OPTIMISTIČNE PROGNOZE

Unatoč slabim nogama, Michelangelov David neće pasti

07.05.2014 u 10:50

Bionic
Reading

'Čak i da dođe do potresa jačine 5,0 ili 5,5 po Richterovoj ljestvici, Firenca će ostati cijela, a David će ostati posljednji stajati, rekao je Marco Ferri, glasnogovornik firentinskog gradskog vijeća osvrnuvši se na upozorenja da vrijednom kipu prijeti uništenje

Prije nekoliko dana, stručnjaci su uočili da Michelangelov slavni David na gležnjevima ima mikropukotine zbog čega mu prijeti opasnost od pada. Njihovo istraživanje pokazalo je i da je postolje pod blagim nagibom od pet stupnjeva što stvara dodatan pritisak na statuu.

U svom obraćanju javnosti Ferri je konstatirao da nema ništa dramatično u zaključcima nove studije i da će muzej i dalje vrijedno djelo držati pod strogim nadzorom.

'Čak i da dođe do potresa jačine 5,0 ili 5,5 po Richterovoj ljestvici, Firenca će ostati cijela, a David će ostati posljednji stajati', rekao je Marco Ferri, glasnogovornik firentinskog gradskog vijeća.

'Neće biti premješten ni postavljen na pneumatsko postolje', dodao je.

Kako bi se umanjile vibracije tla, muzej će ograničiti broj posjetitelja.

Michelangelov David isklesan je iz jednog komada mramora 1504. godine. Talijanski stručnjaci zaključili su da su pukotine vjerojatno nastale u razdoblju od njegova nastanka pa sve do 1873. u kojem je bio izložen na otvorenom.

Nakon 1873. unesen je u galeriju, a na njegovo dotadašnje mjesto postavljena je replika.