U 62. GODINI

Umro pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan

12.02.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan umro je noćas u 62. godini.

Rođen je 1958. u Zenici. Studij komparativne književnosti, filozofije i rusistike započeo je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. godine.

Strukovnu nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca dobio je 1989. godine za najbolji prijevod poezije, za 'Pjesme i eseje' Osipa Mandeljštama. Godine 1999. vodio je proslavu 200. obljetnice Aleksandra Puškina u Hrvatskoj te postavio veliku izložbu o pjesnikovu životu i djelu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Godine 2010. objavio je zbirku poezije 'Ljiljan u trnju'.

Među njegovim prijevodima ističu se 'Tajne zanata' i 'Tri jeseni: pjesme i sjećanja' Ane Ahmatove, 'Pjesme i eseji' i 'Izabrane pjesme' Osipa Mandeljštama, 'Božićne pjesme' i 'Postaja u pustinji' Josifa Brodskog, 'Izabrani stupci i pjesme' Nikolaja Zablockog te 'Bajka o ribaru i ribici' i 'Izabrane pjesme' Aleksandra Puškina.

Preveo je i 'Sve teče' i 'Život i sudbina' Vasilija Grossmana, 'Košulju' Evgenija Griškovca, 'Ruski party' i 'Moskvo, ne volim te' Sergeja Minaeva, 'Rusiju u banani' Olega Kašina i 'Rabljeno doba' Svetlane Aleksievič.

Objavljivao je pjesme u časopisima te nastupao na festivalima poput Festivala slavenske poezije u Tveru u Rusiji, pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, Ljubičinim danima u Samoboru, Sesvetskom pjesničkom maratonu te u zagrebačkim klubovima.

Radio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

Bio je dugogodišnji aktivni stolnotenisač i šahist.

Datum sprovoda bit će naknadno objavljen.