U 74. GODINI

Umro je rock samuraj, veliki Damo Suzuki

10.02.2024 u 18:38

Bionic
Reading

Damo Suzuki, pjevač kultnog njemačkog eksperimentalnog rock benda Can koji je nakon toga imao i uspješnu solo karijeru, preminuo je u 74. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom debelog crijeva.

'S velikom tugom moramo objaviti da je naš divni prijatelj Damo Suzuki preminuo jučer, u petak 9. veljače 2024. Njegova bezgranična kreativna energija dirnula je mnoge diljem svijeta, ne samo s Canom, već i s njegovom turnejom Network Tour kojom je obišao sve kontinente. Damova vedra duša i široki osmijeh zauvijek će nam nedostajati. Pridružit će se Michaelu, Jakiju i Holgeru na fantastičnom jam sessionu', napisao je bend Can na svojoj stranici na Instagramu.

Suzuki je rođen 16. siječnja 1950. u Japanu, a već u tinejdžerskoj dobi krenuo je na putovanje po Europi, te se potkraj šezdesetih skrasio u Münchenu. Na drugom kraju zemlje, u Kölnu, 1968. osnovan je Can, bend koji su činili sjajni glazbenici Holger Czukay, Irmin Schmidt, Michael Karoli i Jaki Liebezeit. Suzuki se pridružio bendu 1970. kada su ga Czukay i Liebezeit otkrili ispred jednog münchenskog kafića, gdje je nastupao kao ulični svirač. Svirao je s bendom te večeri, improvizirajući veći dio nastupa. Već iste večeri nastupio je s bendom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Can

Bend Can jedan je od pionira krautrocka, žanra koji kombinira psihodelični rock, avangardnu kompoziciju i elektroničku glazbu, a nastao je u Zapadnoj Njemačkoj kasnih 60-ih i ranih 70-ih. Suzuki je s njima snimio četiri albuma, a upravo albume iz perioda sa Suzukijem kao ključni glazbeni utjecaj navode brojni glazbenici. David Bowie, The Fall, Happy Mondays, Talk Talk i Radiohead samo su neki od bendova koji su se u nekom trenutku pozvali na utjecaj Cana.

Jedna od najpopularnijih jugoslavenskih psihodeličnih rock skupina, Igra staklenih perli, bila je toliko opsjednuta Canom da je pjesmu 'Pečurka' nazvala po njihovom ponajvećem 'hitu', 'Mushroom'. Tu ne prestaju veze glazbenika s ovih prostora i Dame Suzukija. 2006. je Suzuki nastupao na regionalnoj turneji s hrvatskim bendom Tena Novak u kojemu su, uz istoimenu violinisticu, tada svirali Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Mario Kovač te Krešimir i Igor Pauk. 2017. ponovo je zasvirao u Zagrebu s članovima grupa Šumski, Franz Kafka Ensemble i Šumovi protiv valova. Oni su se tako uvrstili među gotovo 7000 'sound carriersa', kako ih je Damo nazivao, glazbenika s kojima je svirao i svijetom pronosio svoju ljubav prema igri i improvizaciji u glazbi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Branko Beslać

Njegova bitka s rakom debelog crijeva dokumentirana je u dokumentarcu Energy iz 2022. Prije deset godina liječnici su mu davali 10% šanse da preživi, no Damo je u inat svima poživio još deset godina. Umro je napunivši 74 godine, a njegovo glazbeno nasljeđe živjet će još dugo.