ATRAKTIVNE IZLOŽBE

Umjetnost sredine 20. stoljeća u MSU-u

04.04.2011 u 11:16

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu bit će otvorene dvije izložbe: 'Arhitektura za humaniji svijet − Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58' te 'Za aktivnu umjetnost − Nove tendencije pedeset godina poslije', 14. travnja u 19 sati

Izložba 'Arhitektura za humaniji svijet − Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58' na prvom katu prostora za povremene izložbe bavit će se ulogom propagandnih izložbi od druge polovice 1940-ih do sredine 1960-ih godina u promociji nacionalnog identiteta. Sastojat će se od nekoliko razina prezentacija: odabira karakterističnih primjera koji dokumentiraju stvaralački doprinos Vjenceslava Richtera; zasebne cjeline posvećene paviljonu na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. koje uključuju rekonstrukciju postava, odnosno nastupa tadašnje Jugoslavije na toj manifestaciji; kontekstualiziranje Richterovog djelovanja na području izložbene arhitekture u okviru njegova opusa; te 'mapiranja' pojedinačnog djela u okviru suvremene arhitektonske produkcije, političkih prilika i kulture. Autorica projekta je Jasna Galjer.

U MSU-u su u tijeku pripreme i radovi na velikom projektu − obilježavanju 50. godišnjice Novih tendencija, jednog od najvažnijih umjetničkih pokreta u nas u drugoj polovici 20. stoljeća. Atraktivna izložba naslovljena 'Za aktivnu umjetnost − Nove tendencije pedeset godina poslije (1961−1973)' okupit će sva važna djela i umjetnike tog pokreta. Uz raznovrstan popratni program tražit će se tajna tog fenomena te ukazati koliko su njegove ideje dan-danas aktualne i svježe i prisutne.

'Na drugom katu izložbenog prostora oživjet će svih pet manifestacija Novih tendencija i u kronološkom slijedu od 1961. do 1973. godine pokazati zašto su ondašnja Gradska galerija suvremene umjetnosti i Zagreb bili upisani kao svjetsko središte umjetničkih događanja', rečeno je u najavi izložbe. Bit će izložena dragocjena djela iz tog razdoblja koja je publika rijetko imala prilike vidjeti okupljena na jednom mjestu. Kao dodatna atrakcija, tu su radovi novotendencijaša sa samostalnih izložbi, te ambijenti, među kojima oni Jesusa Raphaela Sotoa 'Vibracija metala' i 'Mali penetrabl'. Ta su djela bila izložena 1970. na samostalnoj izložbi, a sada su restaurirana i postavljena prema izvornim nacrtima umjetnika. Dio izložbe bit će posvećen i dokumentacijskoj i arhivskoj građi Novih tendencija, a 15. travnja održat će se okrugli stol o fenomenu Novih tendencija. Kustosica projekta je Ivana Janković

Izbor eksponata se zasniva na arhivskom materijalu iz fundusa MSU, video i filmskoj dokumentaciji  (HRT) fotografijama, crtežima i nacrtima paviljona i detalja postava (Arhiv Horetzky), posuđenim djelima iz Moderne galerije u Zagrebu, Moderne galerije u Ljubljani, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.