TEŠKO OŠTEĆEN U POTRESU

Umjetnički paviljon u Zagrebu po svoj prilici bit će zatvoren i cijelu 2021., ali ne odustaju od programa. Ravnateljica najavila što pripremaju publici

27.10.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Prošle godine u ovo vrijeme u Umjetničkom paviljonu na zagrebačkom Zrinjevcu u tijeku je bila velika izložba proslavljenoga američkoga kipara Alexandera Caldera. Danas su vrata galerije zatvorena i tako će, čini se, ostati cijelu 2021. U potresu 22. ožujka zgrada je teško oštećena te u njoj nije moguće održavati izložbe, a koliko će trajati obnova teško je predvidjeti. No kako Umjetnički paviljon ne bi nestao iz likovnog života Zagreba i Hrvatske ravnateljica galerije Jasminka Poklečki osmislila je za iduću godinu izložbeni program koji će moći realizirati

Prva izložba koju je Umjetnički paviljon trebao realizirati još ljetos, ona Lovre Artukovića, ipak će se održati no ne u Umjetničkom paviljonu nego u Modernoj galeriji.

'Lovro Artuković nakon dugo vremena predstavlja se u Zagrebu. Bit će izložena 43 rada. Riječ je zapravo o novom ciklusu slika u kojima je i dalje naravno prepoznatljiv Artukovićev slikarski rukopis. Izložba će biti održana u Modernoj galeriji i dostupna je publici od 5. do 29. studenoga', rekla je Poklečki za HRT.

Za iduću godinu osmislila je umjetnički program pod nazivom 'Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona'.

'Riječ je o novom projektu upravo zbog situacije što smo zatvoreni. To je ciklus koji će obuhvatiti četiri izložbe. Izlagat će se na platou ispred glavnog ulaza u Umjetnički paviljon i izlagat će se, naravno, skulpture i instalacije koje mogu podnijeti klimatske uvjete. Za početak predstavljamo samo hrvatske umjetnike, nadamo se u bliskoj budućnosti i inozemne', kaže ravnateljica.

Pokreću i online galeriju na svojim mrežnim stranicama gdje će prostor dati mladim umjetnicima.

'To smo posebno osmislili baš za promociju mladih umjetnika i to onih do 35 godina. Koncept je sljedeći: Web galerija egzistirat će na web stranici Umjetničkog paviljona. Svake godine imat će svog izbornika, odnosno izbornicu. Za 2021. to je doktorica znanosti, kolegica Ivana Mance. Ona će izabrati četiri umjetnika, njihove radove koji će se fotografirati i putem fotografija postaviti u web galeriju. Postojat će i životopis umjetnika, izložbe koje su imali, dakle, sve kao da se održava u našem izložbenom prostoru. Mislimo da je to dobra promocija za mlade jer je našu web stranicu samo prošle godine posjetilo više od 70 tisuća ljudi', kaže Poklečki.

Najavila je i glazbeni program.

'Osmislili smo jedan mali glazbeni program koji se zove 'Glazbeni susreti iza Umjetničkog paviljona', dakle, to je ona strana prema Glavnom kolodvoru. Sljedeće godine oduševljeni smo što su nam suradnju već potvrdili slavne dive Monika Leskovar i Martina Filjak i sjajni Matija Dedić', rekla je Poklečki.

  • +8
Umjetnički paviljon nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL