MARGINALNI UMJETNICI U MSU

[FOTO] 'Hvatači snova': Oni su nevidljivi kreativci i talenti Hrvatske i Srbije

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.10.2020 12:12
  • Objavljeno 26.10.2020 u 10:55
Jasna Damnjanović, Cigarettes after sex

Jasna Damnjanović, Cigarettes after sex

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti 30. listopada otvara izložbu 'Hvatači snova' na kojoj predstavlja autore s marginalne, autsajderske i art brut scene, odnosno, kako stoji u najavi, 'nevidljive kreativce i talente umjetničkog undergrounda Hrvatske i Srbije, čija zapanjujuća, čudnovata djela krše uvriježene norme'

Izložba 'Hvatači snova' obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe, najavljuju iz MSU-a.

Projekt je nastao u suradnji s udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od svog osnutka 2014. bavi otkrivanjem novih, 'nevidljivih' stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život. Na izložbi 'Hvatači snova' predstavit će se 20 umjetnika iz Hrvatske i Srbije.

  • +2

Hvatači snova

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

'Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put. Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične. Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa', kažu iz MSU-a.

Autsajderi koje upoznajemo na izložbi 'Hvatači snova', dodaju, relativno rijetko imaju priliku izlagati, osobito na poziv pa se stoga većinom snalaze sami i djeluju na underground sceni.

'Istodobno postoji interes publike za njihovom umjetnošću i stoga je ova izložba važna kako za same umjetnike, tako i za raznovrsnost na umjetničkoj sceni općenito. Želimo pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na art sceni', kažu iz MSU-a.

Svi srpski umjetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je prije šest godina pokrenuo Goran Stojčetović, i sam pripadnik marginalne scene. Izlažu Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i spomenuti Stojčetović.

Hrvatskih autsajdera na izložbi je jedanaest: Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj.

Izložba traje do 1. prosinca. Kustosica je Daniela Bilopavlović Bedenik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!