LUBANJA SPOTICANJA

Umjetnici protiv najskupljeg kolege Hirsta

17.02.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Isprovocirana gramzljivošću multimilijunaša Damiena Hirsta, skupina umjetnika kreirala je internetsku stranicu na kojoj je postavila kopije njegovih radova

Povod za 'rat' dogodio se u prosincu 2008. godine kada je jedan od najbogatijih umjetnika današnjice Damien Hirst prijetio da će zbog autorskih prava tužiti šesnaestogodišnjeg dječaka koji djeluje pod pseudonimom Cartrain. Cartrain je izrađivao plakate na kojima je koristio sliku poznate Hirstove dijamantne lubanje – 'For the Love of God', a radove prodavao putem interneta, prenosi Independent.

Prodajom plakata dječak je zaradio 200 dolara za koje je Hirst konstatirao da pripadaju njemu. Hirst je putem Društva za autorska prava dizajnera i umjetnika zahtijevao isplatu, a Cartrainu prijetio tužbom.

Isprovocirani gramzljivošću multimilijunaša Hirsta, grupa umjetnika, njemu u inat, pokrenula je internetsku stranicu redragtoabull.com na koju su postavili seriju radova inspiriranih upravo dijamantnom lubanjom. Među pobunjenim umjetnicima su Jimmy Cauty, Jamie Reid i Billy Childish, a kako će se Hirst obračunati s namjernim kršenjem autorskih prava, tek ćemo vidjeti.