TRAUMATIČNI BLAGDANI

Umjetnici koji bi vam bez dileme zagorčali Božić

22.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li ikada zamišljali kako bi izgledao Božić u društvu Van Gogha tijekom jedne od njegovih dramatičnih epizoda? Guardianov bloger Jonathan Jones sastavio je popis umjetnika koji bi vam, da su kojim slučajem živi, bez dileme zagorčali Božić

Zamislite da Božićno jutro provodite u društvu slikara sklonog kapljici Jacksona Pollocka koji, nakon što je strusio bocu Bailey'sa, zapne za božićnu jelku, obori je, te vam nakon svega održi lekciju o tome da ste 'lažnjak'.

Vincent van Gogh još je jedan s Jonesonove liste loših 'druškana' za blagdansko druženje. Nakon što bi vrlo emocionalno svima zaželio Sretan Božić, pošteno omastio brk tijekom obilnog bladanskog ručka, negdje nakon svega, u napadu tjeskobe odrezao bi si uho i svima upropastio Božić, zaključuje Jones.

Van Goghov suvremenik Paul Cezanne, ako su zapisi o njegovu tešku karakteru točni, vaš bi bijeli Božić zacrnio žustrim govorancijama o suludosti i besmislu slavlja.

Ipak, prema mišljenju Jonathana Jonesa, najgori bi izbor bio Michelangelo.

Pjesnik, arhitekt i umjetnik koji je oslikao strop Sikstinske kapele bio je religiozna osoba, ali ne i čovjek od slavlja. Jedne zime zamolili su ga da napravi snjegovića za djecu, a čak desetljeće kasnije taj je moment spominjao kao trenutak poniženja i sramote.

U starijoj dobi živio je asketskim životom, pa bi Božić s njim, jamačno, bio sveden na sjedenje u tišini uz skromnu porciju toskanskog sira i večernju meditaciju, zaključio je Jones.