NEPRIJATELJA IPAK VIŠE

Ukrajinsko ministarstvo kulture objavilo listu 'prijateljskih umjetnika'

31.07.2015 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon što je zabranila ulazak francuskom glumcu Gerardu Depardieuu, Ukrajina je sada preko svojeg ministarstva kulture objavila listu međunarodno poznatih umjetnika koje smatra državnim prijateljima. Tamošnje ministarstvo kulture čak obećava da se izabranima treba i 'maksimalno pomoći kod umjetničkog stvaranja'

Pod stare dane veliki se francuski glumac Gerard Depardieu odlučio učiniti maskotom istočnoeuropskih autokratskih lidera, pa se prvo družio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a onda i s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom. Zbog toga je, između ostaloga, pao u nemilost službene vlasti u Kijevu koja mu je zabranila ulazak u dio države koji kontrolira i stavila ga na tzv. crnu listu. Ovaj tako putinovski potez Kijeva obogaćen je jednim još smješnijim, s bizarnim elementima nacionalizma i totalitarnog proglašavanja određenih umjetnika pravovjernim i državnim.

Ukrajinsko je ministarstvo kulture tako objavilo listu od tridesetak međunarodno poznatih glumaca, režisera, pjevača i slično koji se službeno proglašavaju prijateljima Ukrajine, tzv. bijela lista. Među njima su američke glumačke zvijezde George Clooney, Jared Leto i Arnold Schwarzenegger, njemački režiser Wim Wenders i njegov španjolski kolega Pedro Almodovar, pjevač benda Scorpions Klaus Meine, Martin Gore iz Depeche Mode itd.

Schwarzeneggerova poruka Ukrajincima

Ministarstvo kulture nije objasnilo je li listu sastavila nekakva posebna komisija za proglašavanje umjetnika prijateljima Ukrajine ili je to učinio neki činovnik ili možda čak ministar osobno. Ali zato su priopćili da se svima koji su na listi Ukrajina treba 'maksimalno pomoći u umjetničkom stvaralaštvu', povrh same časti što su na listi prijatelja te im je 'uvijek dozvoljen ulazak u Ukrajinu'. Čini se da su kriteriji za to da vas ministarstvo kulture u Kijevu stavi na listu prijatelja izjaviti nešto u potporu ukrajinske teritorijalne cjelovitosti. Schwarzenneger je primjerice objavio izjavu te vrste u trajanju od 10 sekundi na Youtubeu.

Depardieu je pak davao proruske izjave pa sljedećih pet godina ne smije ući u Ukrajinu. S njime su na crnoj listi i režiseri Oliver Stone i Emir Kusturica, ali i još čak 600 različitih umjetnika! Ako se nešto može opisati kao tipično putinovsko ponašanje, onda bi to bilo sastavljanje lista neprijatelja i prijatelja. Čini se da su vlasti u Kijevu, punih usta demokracije, o njoj najviše naučili od Rusije.

Iz Moskve su pak cinično komentirali kako se 'kultura i umjetnost ne mogu podijeliti na crno-bijeli način'.