VRIJEDNI PRONALAZAK

Ukradeni Gauguin na kuhinjskom zidu radnika iz Italije

03.04.2014 u 13:24

Bionic
Reading

Ukradene slike francuskih umjetnika Paula Gauguina i Pierra Bonnarda vrijedne milijune eura pronađene su na Siciliji gdje su krasile kuhinjski zid u obiteljskoj kući zasad anonimnog Talijana, piše BBC

Umirovljeni zaposlenik tvornice Fiat svoju je kuhinju u domu na Siciliji, posve nesvjestan njihova podrijetla, ukrasio izuzetno vrijednim umjetninama.
Slike je kupio 1975. na dražbi zaplijenjene imovine i platio ih samo 23 eura.

Zasad neimenovani Talijan posumnjao je u podrijetlo slika tek kada mu je sin ukazao na neobičnu sličnost njihova kuhinjskog ukrasa i djela slavnog Gauguina.
Djelo 'Voće na stolu ili priroda i mali pas' Gauguin je naslikao 1889. Originalna veličina slike je bila 49 x 54 centimetra, ali su je kradljivci umanjili na 46,5 x 53 cm.

Druga ukradena slika 'Žena i dvije fotelje' djelo je francuskog postimpresionista Pierra Bonnarda i ne zna se točno kada je nastala.

Djela vrijedna više od 10 milijuna eura ukradena su iz doma jednog kolekcionara iz Londona 1970. godine. Vrijedni radovi potom su ostavljeni u vlaku iz Pariza za Torino te su završili na odjeljku za izgubljene stvari.