POVRATAK IZGUBLJENE BAŠTINE

Ukradena prije više od 30 godina: Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćena rijetka knjiga iz 17. stoljeća

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 13:21
  • Objavljeno 17.11.2020 u 13:18
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sonja Hrelja

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak je vraćen vrijedan raritetni primjerak knjige 'Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens' iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda knjižnice ukraden 1987. godine.

Kako je priopćilo Ministarstvo kulture i medija, knjigu su glavnoj ravnateljici NSK Ivanki Stričević uručili ministrica Nina Obuljen Koržinek i hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb.

Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje NSK u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija u pitanjima povrata otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje hrvatskoga veleposlanstva u Italiji s talijanskom policijom koja radi na pronalaženju ukradene kulturne baštine, ističu iz Ministarstva.

U srpnju prošle godine na isti je način pronađena i vraćena NSK-u ukradena knjiga 'Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati' autora Johannesa Heveliusa. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Italiji u srpnju ove godine poslalo je NSK-u fotografije dijelova pronađenoga primjerka knjige 'Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens'.

Jasen Mesić, Nina Obuljen Koržinek i Ivanka Stričević

Jasen Mesić, Nina Obuljen Koržinek i Ivanka Stričević

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sonja Hrelja

Uvidom u dostupne inventarne knjige, NSK u Zagrebu potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. godine, napominje se u priopćenju Ministarstva.

Nakon određenoga vremena knjizi je prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. godine knjiga nestala te je 1988. uvrštena na popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je NSK u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni, dodaje se.

Pljačka NSK u Zagrebu bila je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti od 1982. do 1987. godine, podsjeća Ministarstvo. Krađu knjiga počinila je tročlana skupina na čijem je čelu bio Aleksandar Milles. Neke od dragocjenosti su, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!