MILAN BANDIĆ

U Zagrebu imamo dvije planine - Medvednicu i Krležu

30.06.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Program 3. festivala Miroslav Krleža, koji je ove godine posvećen Prvom svjetskom ratu, predstavljen je danas u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža u Zagrebu.

Program su predstavili ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić i voditelj festivala Goran Matović, a predstavljanju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Festival otvaramo u srijedu, 2. srpnja, Krležinim komadom "U logoru" redatelja Georgija Para, najavio je Matović i dodao da ovogodišnji festival na jedinstven način spaja autentične zagrebačke prostore ratnih zbivanja i dnevničko-književnog kroničara Miroslava Krleža.

Istaknuo je kako je organizatorima namjera afirmirati Krležu i njegovo djelo kroz različite medije.

Program se nastavlja prošlogodišnjom repriznom predstavom "Agramerski prolaznici" i "Evropa danas", napomenuo je Matović te naglasio da će na programu biti i premijera "Krležinih ratnih adresa" u režiji Maria Kovača.

"Krležine ratne adrese", rekao je, posvećene su "davnim danima" kao našem književnom dnevniku iz Prvoga svjetskog rata.

Matović je istaknuo i kako će na kraju festivala biti prikazani završni prizori predstave "Pijana novembarska noć 1918.".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će do slijedeće godine biti riješeni imovinsko-pravni odnosi oko svih etaža Krležine kuće, kako bi memorijalni prostor mogao biti u funkciji zagrebačke kulture.

"Mi u Zagrebu imamo dvije planine - Medvednicu i Krležu", ustvrdio je Bandić.