d 26. do 29. svibnja

Proljetni blok Queer Sezone krajem svibnja u Zagrebu

12.05.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Devetnaesta po redu Queer Zagreb sezona ove će se godine održati od 26. do 29. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, Pogonu Jedinstvo i na zagrebačkim ulicama kad će publika imati priliku pogledati i sudjelovati u bogatom kulturnom programu obilježenim estetikom etno queera, queer tijela i queer povijesti. U pet festivalskih dana bit će predstavljeno niz predstava, radionica, predavanja, izložbi i dva nova naslova iz Dominova izdavaštva

Sezonu otvara Adrienne Truscott u Zagrebačkom plesnom centru u srijedu, 26. svibnja u 19 sati s predstavom Asking for it: A one-lady rape about comedy starring her pussy and little else! Riječ je nagrađivanoj, smionoj i iznimno važnoj predstavi u formi stand-upa o kojoj se raspisuju mnogi svjetski mediji poput New York Timesa, Guardiana, The Timesa i drugih, stoji u najavi.

Nakon izvedbe, koja se hvata u koštac s temom silovanja i fenomenon kulture-silovanja (rape-culture-a), Truscott će za domaće izvedbene umjetnike i umjetnice održati trodnevnu radionicu, 27. - 29. svibnja, u Zagrebačkom plesnom centru namijenjenu stručnjacima i stručnjakinjama iz polja izvedbenih umjetnosti (izvođači i izvođačice, dramaturzi i dramaturgije, redateljice i dr.) tijekom koje će predstaviti metodologiju propitkivanja pozicije, pristupa i oblikovanja samog izvedbenog fokusa i materijala temeljem rodnog, dobnog, rasnog, kulturnog, tjelesnog identiteta, uzimajući u obzir izvedbeno i življeno iskustvo; pri tome očuđujući i dekonstruirajući ne samo pojmove poput komedije, sadržaja, autorstva, izvedbenih izbora i publike, već i (a)političnost smijeha.

Obnovom dramske tour-predstave Usmeni spomenik, nagrađivanih autorica, Anice Tomić i Jelene Kovačić, publika će tijekom tri večeri Sezone imati priliku sudjelovati u večernjoj šetnji zagrebačkim ulicama posvećenoj svim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQI+ zajednice.

Drugog dana Sezone, u prostoru ZPCa svoje autorske plesne projekte predstavljaju i perspektivni plesač i koreograf Marin Lemić, te koreografkinja i plesna umjetnica Ana Jelušić. Lemićev Bi-Polar B(e)ar/e prenosi iskustva različitih identiteta, dok Jelušićin Oh predstavlja koreografsko istraživanje kiborške logike razmišljanja o pokretu i pitanju što dijelovi jedni s drugima mogu stvoriti kad odbijaju ovisiti o cjelini.

Kao posljednji izvedbeni program, 28. svibnja s početkom u 19 h, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo Queer Zagreb će ugostiti beogradski Bitef teatar s dramskom predstavom redatelja Bojana Đorđeva, Seks-umetnost-komunizam, koja bavi se revolucijama – umjetničkom avangardom, komunističkom i seksualnom revolucijom.

Kao dio popratnog programa u sklopu Sezone, predstaviti će se dva nova naslova iz Dominove naklade, Loše djevojke Camille Sose Villade, argentinske trans-spisateljice, i četvrti i posljednji dio Povijesti seksualnosti - Priznanja puti, nezaobilaznog francuskog teoretičara Michela Foucaulta.

Dok će se uoči Queer ZG Sezone, tijekom vikenda 22. i 23. svibnja, u suradnji s Udrugom građana Tara, gospođama zaslužnim za očuvanje i prenošenje tradicije ručnog rada i ličkog smisla za šalu, organizirati etno-queer izlet u Ličko Petrovo Selo, gdje će polaznici imati priliku kroz radioničarski program izravno se upoznati s bogatom tradicijom rukotvorina i fenomenom nakurnjaka. Vikend kasnije, za sam kraj Sezone, 29. svibnja u 11 h, u suradnji s Etnografskim muzejem u Zagrebu, zainteresirana će publika moći sudjelovati u vođenoj turi Etno ispod pȃsa, kojom će se uz stručno muzejsko vodstvo i članice udruge Tara predstaviti elementi tradicijske kulture s posebnim osvrtom na seksualnost i seksualne prakse te na elemente odijevanja koji su s njima povezani.

'Doživjeli smo neobično izazovna vremena za umjetnost općenito, a time i za queer art kojim već skoro dvadeset godina otvaramo teme onog začudnog, drugačijeg i pomaknutog u umjetnosti, ali i u društvu i svima nama općenito. Queer Zagreb sezona i umjetnici iz Hrvatske, Argentine, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država nudi publici intimna iskustva o nastancima i nasljeđima društvenih i osobnih revolucija, o nadilaženju traumatičnih povijesti, o etno queeru i folkloru, o otporu - unatoč svemu', Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba.

Broj publike je ograničen.

Maksimalni broj publike obzirom na epidemiološke mjere u prostoru Zagrebačkog plesnog centra i Etnografskog muzeja jest dvadeset osoba (20), u prostoru Jedinstva pedeset (50), dok je maksimalni broj publike na izvedbama Usmene povijesti dvadeset (20). Maksimalni broj polaznika i polaznica trodnevne radionice u ZPC-u jest deset osoba (10). Dominovi festivalski programi dio su inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju na mail udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s programa svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu i donira iznos ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.