ZPC

Listopad u Zagrebačkom plesnom centru: Ples svima, ples za sve!

04.10.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Listopadski program Zagrebačkog plesnog centra nastavlja uzbudljivu dinamiku nove plesne sezone repriznim, premijernim, festivalskim i gostujućim programom označenim uključivošću te fokusom na izvedbeno, participirajuće i tijelo kao subjekt/objekt plesa i pokreta

Repriznim izvedbama predstave 'Meduza' autorice Zrinke Lukčec Kiko 4. listopada otpočinje mjesečni program posvećen tijelu.

'I prije i nakon smrti Meduza je žena bez tijela te će njezina glava, obestjelešena, funkcionirati kao oružje raznim grčkim junacima koje skamenjuje sve ispred sebe. Zapravo, Meduza je mitološko mjesto u kojem se preklapaju suvremene silnice identiteta, usamljenosti, prava na vlastito tijelo i nepravde bez krivnje. Zapravo, pojam meduza odnosi se na sve žarnjake u stadiju razvitka koji se naziva slobodnim plivanjem', pojašnjava autorica i osnivačica UO Plešimedo.

Slijede reprizne izvedbe predstave 'Translations', koreografkinje Naomi Brant, u produkciji TSP/ Hrvatskog instituta za pokret i ples. Predstava je to koja je potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe. 'Translations' se doživljava kroz zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike kreirane u mašti kroz deskripcije pokreta. Predstava istražuje različite metode i alate opisa plesa i stvorena je posebno za 'nevizualna osjetila”. Izvedbe su planirane za petak 6. listopada u 20h te u subotu 7. listopada u 16, 18 i 20h.

I ove godine ZPC će ugosti dio programa Sounded Bodies festivala u organizaciji Udruge Domino, točnije premijernu izvedbu predstave 'Neuspjeh', redatelja Gonzala Quintana. Premijera predstave, nastale u koprodukciji organizatora, Primavera dei Teatri te FIBA, predstavit će se 10. listopada s početkom u 20h.

U petak i subotu, 13. i 14. listopada, publika će imati priliku pogledati novu, premijernu predstavu u produkciji i izvedbi Studija za suvremeni ples, 'Žar ptica'. Koreografiju potpisuje Sergiu Matis.

Reprizni blok rezidencijalnog projekta nastalog u koprodukciji de facto, TSP / HIPP i ZPC-a, autora Saše Božića i Simone Aughterlony_a, 'Agenda', publika će imati priliku popratiti 18., 19., 20. te 21. listopada s početkom u 20h.

Posljednji tjedan listopada bit će posebno dinamičan - 24. listopada na programu će se naći 'Štimung' Studija Liberdance i Rajka Pavlića koji o predstavi ispisuje sljedeće: 'U štimungu tijelo je živo od krvi i mesa, dakle osjećano, doživljajno, tijelo koje svjedoči samo o sebi, koje samosvojnim načinom egzemplificira, odnosno dokazuje svoju stvarnost. Zanima nas cjelokupno tijelo zahvaćeno štimungom, koje dovodi do onog što zovemo napetošću, španungom (Spannung). Kakvo je to stanje? To je stanje pojedinačne osobnosti koja bi se u našem slučaju trebala razviti do neslućenih mogućnosti mašte i kreativnosti kao glavnom motivu zašto uopće pristupamo ovom uratku.'

U četvrtak, 26. listopada, slijede 'Žohari' Marija Kovača i Studija za suvremeni ples u okviru čijih će matinejskih izvedbu u 9:30 te u 12h realizirati i ZPC-ov program razvoja publike Plesonauti. Plesonautima se ostvaruje suradnja s osnovnim i srednjim školama partnerima čiji učenici redovito posjećuju Zagrebački plesni centar, a sam program uključuje predavanja, radionice, gledanje predstava, razgovor o predstavama, kao i razgovor s izvođačima i autorima te predstavljanje zanimanja plesač, koreograf, oblikovatelj rasvjete i kazališni producent.

A u petak, 27. listopada s početkom u 20h, ZPC će ugostiti ovogodišnji plesni projekt podržan u okviru razvojno-koprodukcijskih aktivnosti regionalne mreže PAN-ADRIA, 'Memoria', autorice Male Kline. Projekt nastao u produkciji ELIAS 2069 i Mercedes Klein te u koprodukciji članica Mreže, autorica definira sljedećim redcima: '"Memoria" je djelo o sjećanju i gubitku. U njemu istražujem vrijeme, jer samo smo mi koji ga opažamo u stanju pamtiti. Riječ je i o istraživanju mašte, jer bez nje nema ni sjećanja, jer su naše sjećanje vrijeme i iskustvo uhvaćeni u slici. Jakšeine maštovite kreacije, borba mojeg oca da vidi i imenuje moj rad na snovima dijele isti prostor, onaj širokoga neba. "Memoria" je skok u dubinu vizionarske svijesti i slavljenje naših iskustava iz kojih poničemo i kojima se vraćamo.'

Listopadski se reprizni, premijerni, festivalski i gostujući program ostvaruje u suradnji s umjetničkim organizacijama i udrugama: UO Plešimedo, Tjedan Suvremenog Plesa / Hrvatski institut za pokret i ples - HIPP, Studio za suvremeni ples, Udruga Domino, ELIAS 2069 & Mercedes Klein te organizacije članice PAN-ADRIA mreže / En-Knap, Kulturni centar Španski Borci, Slovensko narodno gledališće Nova Gorica, Artisti Associati, Moment Maribor, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Mediteranski plesni centar i Zagrebački plesni centar.