U NJEGOVOM RODNOM MJESTU

U Viškovcima otkriveno poprsje slikara Ivana Tišova

07.02.2020 u 18:22

Bionic
Reading

Poprsje slikara Ivana Tišova (1870. - 1928.) otkriveno je u petak u slikarevu rodnome mjestu Viškovcima, u blizini Đakova, u povodu 150. obljetnice njegova rođenja

Poprsje je djelo akademskog kipara Marijana Sušca.

Organizatori programa kojim se obilježava 150. obljetnica rođenja slikara Tišova su HAZU - Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.

U Sportskom centru u Viškovcima otvorena je izložba djela Ivana Tišova, a ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić održao je predavanje.

Nazočne je pozdravio upravitelj Zavoda HAZU u Đakovu Pero Aračić, koji je tom prigodom rekao kako to nije prvo proučavanje bogatoga i raznolikog djela tog slikara.

"Vjerujem da ćemo se u većini složiti da još nismo iscrpili sve vidike njegova bogatog opusa, a pogotovo da ga nismo dovoljno približili novim generacijama", rekao je među ostalim Pero Aračić.

Program kojim se obilježava ta obljetnica traje cijelu godinu. Izložba radova Ivana Tišova u Muzeju Đakovštine, kako je najavljeno, otvorit će se 3. travnja, a 4. travnja otvorit će se izložba i u Muzeju Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu.Obje izložbe traju do 17. svibnja. Znanstveni skup o Ivanu Tišovu održava se 15. svibnja u dvorani Josipa Jurja Strossmayera na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu, a obilježavanje godišnjice bit će zaključeno u Viškovcima Drugom slikarskom kolonijom "Ivan Tišov" 5. i 6. rujna.