INTERLIBAR

U Splitu predstavljen roman ‘Kradljivac kave’ Toma Hillenbranda

21.11.2019 u 23:06

Bionic
Reading

Na knjiškom sajmu Interlibar u Splitu predstavljen je roman ‘Kradljivac kave’ Nijemca Toma Hillenbranda

U sklopu knjiškog sajma Interlibar u splitskom prodajnom centru Joker u četvrtak navečer je u izdanju Mozaik knjige predstavljena knjiga njemačkog autora Toma Hillenbranda ‘Kradljivac kave’.

Prvi je to Hillenbrandov roman koji je na hrvatski prevela Branka Grubić. Riječ je o avanturističkom i povijesnom romanu čije se radnja odvija 1683. godine kada su Europljani bili zaluđeni kavom na koju je monopol imalo Osmansko carstvo, no jedan je mladi Englez smislio plan kako je ukrasti Turcima.

Autor je rekao kako nije očekivao takav uspjeh romana jer je riječ o drugačijem projektu u odnosu na ono što je ranije radio dodavši kako SF (znanstvenofantastični op.a.) ima nešto više slobode izražavanja, dok je kod povijesnog romana trebalo dosta istraživati. U istraživanju za roman, kako je rekao, osim knjigama služio se i slikama i relikvijama iz Osmanskog carstva, istraživao je kulturu kave, gdje su ljudi ispijali kavu, način na koji se pripremala.

‘U Engleskoj je ona primjerice kuhana i stavljana u velike bačve na nekoliko dana, pa su je po potrebi podgrijavali. Zato su se vjerojatno Englezi prebacili na čaj. Najvažnije zemlje u kulturi ispijanja kave su Italija i Austrija, te Nizozemska i Engleska. Mislim da je ta tema privukla čitatelje zato što se radi o omiljenom svjetskom piću’, rekao je Hillenbrand.

Kako se moglo čuti, radnja romana je smještena na mnogo lokacija od Londona, Pariza i Amsterdama, dio radnje se odvija u pustinji, a događa se i pomorska bitka te napadi gusara. Autor je prije početka pisanja romana godinu dana proveo u istraživanju.

Uz autora Toma Hillenbranda na predstavljanju knjige je bila urednica Hana Vunić koja je rekla da je riječ o avanturističkom i povijesnom romanu, te da je trgovačka, ekonomska i politička priča sjajna pozadina na kojoj se razvija iznimno zanimljiv i kriminalistički zaplet.

 ‘Osim epistolarnih momenata tu su i avanturistički momenti, detektivski narativ, pozadina priče je povijesna. Riječ je o jednom laganom, humorističnom štivu koje bi svakome preporučila. U knjizi mi se svidjela lakoća i britkost u razgovorima, kao i humor kojim je sve to protkano. Kada sam čula da je riječ o povijesnom romanu mislila sam da ću se jako zakopati, jako je puno detalja, jer je Tom dosta uložio u istraživanja’, rekla je Vunić. Po njoj, knjiga je fantastičan predložak za ekranizaciju,  na tragu je Oceanovih 11 u kojoj jedna mala skupina avanturista koji pokušava ukrasti nešto što je jako dragocjeno.

Tom Hillenbrand je rođen 1972. godine. Studirao je politiku i ekonomiju. Novinar je i pisac kriminalističkih i znanstvenofantastičnih romana koji su prodani u nekoliko stotina tisuća primjeraka. Za ‘Zemlju dronova’ dobio je, između ostaloga, nagradu Friedrich Glauser za najbolji kriminalistički roman godine.