za ljubitelje povijesti

'Planina bitaka' Churchillova tajnika u hrvatskim knjižarama

22.04.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Media Bar predstavljama novo izdanje 'Planina bitaka' Williama Deakina, Chruchillova tajnika, koji je kao neposredni svjedok promatrao i analizirao najdramatičnije trenutke 2. svjetskoga rata na Balkanu

Vjerujemo da će se o ovome autentičnome povijesnome svjedočanstvu koje se čita kao najnapetiji roman, i te kako mnogo pričati, navode nakladnici u svom priopćenju.

O knjizi

Frederick William Dampier Deakin, tada u činu majora, bio je član prve Britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, i to kao osobni izaslanik premijera Winstona Churchilla.

U proljeće 1943., zajedno kapetanom Williamom Stuartom te dvojicom radiotelegrafista, bacio se padobranom u mrak iznad Durmitora i ne sluteći da će se samo koji dan kasnije naći usred njemačke operacije Schwartz, Bitke na Sutjesci, jedne od najkrvavijih, najokrutnijih te svakako jednu od presudnih bitaka u 2. svjetskom ratu na Balkanu, u kojoj je iscrpljenu partizansku vojsku napalo 127.000 neprijateljskih vojnika s više od 300 zrakoplova.

U knjizi Planina bitaka, koju je pripremao punih dvadeset godina, Deakin objavljuje svoja sjećanja na te krajnje dramatične, 'paklene', dane i noći tijekom kojih je poginulo više od 7500 partizana.

'Našli smo se u svijetu gdje nije bilo zarobljenika, gdje je naše ranjenike neprijatelj ubijao, u slučaju da zaostanu. Prvo što me zaprepastilo bilo je da je to rat u kojem se možeš kretati samo noću, a noću si ti jača strana. Noć je pripadala nama. Dan je pripadao Nijemcima, iz jednostavnog razloga što se nismo mogli kretati. Oni su imali i avione i topove, a mi ni jedno ni drugo. Kad kažem 'mi', mislim na jugoslavenski Vrhovni štab i na nas, Britansku misiju', izjavio je Deakin u jednom intervjuu.

Kako je on zapravo doživio Josipa Broza Tita? Kako je doživio ostale partizanske zapovjednike, partizane i njihovu borbu, a kako četnike? Kako su partizani uopće uspjeli probiti tako čvrst neprijateljski obruč? Kakvi su i koji zapravo bili britanski ratni i politički planovi na Balkanu? To su samo neka od pitanja na koja Deakin - i kao povjesničar i kao neposredni svjedok i kao nadahnuti pisac - pokušava odgovoriti u Planini bitaka koja se prvi puta pojavljuje u hrvatskome prijevodu i koja se čita kao najnapetiji povijesni i ratni roman.

'Čitati Planinu bitaka, pokušati razumjeti što je Deakin pisao i što su on i drugi činili, mogao bi biti novi/stari početak za jasnije razumijevanje naše prošlosti, odnosa dobra i zla i uloge pojedinca u prošlosti.'

(Iz pogovora prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine)

O autoru

Sir Frederick William Dampier Deakin (1913. - 2005.) bio je britanski povjesničar, odlikovani veteran Drugog svjetskog rata, književni tajnik Winstona Churchilla te prvi upravitelj St Antony's Collegea u Oxfordu. Objavio je nekoliko povijesnih knjiga od kojih je Planina bitaka svakako najpoznatija.