ODUŠEVILA PUBLIKU

U splitskom HNK-u premijerno izvedena opera 'Capuleti i Montecchi'

25.02.2024 u 07:59

  • +2

Premijera opere 'Capuleti i Montecchi' u splitskom HNK-u

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu premijerno je u subotu navečer izveo operu Vincenza Bellinija 'Capuleti i Montecchi' u režiji Hrvoja Korbara i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a u kojoj prikazan posljednji dan života Romea i Julije

Publika u prepunom HNK-u Split višeminutnim pljeskom pozdravila je protagoniste premijere.

Intendant splitskog HNK Vicko Bilandžić je izrazio zadovoljstvo premijerom istaknuvši da je Split dobio veliku operu.

'Napravili smo pothvat ovom premijerom jer neki nam nisu vjerovali da ćemo uspjeti, ali sada imamo veliku operu', poručio je BiIandžić.

Ova Bellinijeva opera prikazuje posljednje očajničke pokušaje bijega Romea i Julije od svojih obitelji i rata u kojem su se, ne svojom voljom, našli na suprotnim stranama.

U ulogama Romea ii Julije nastupili su Josipa Gvozdanić i Nela Šarić.

Josipa Gvozdanović je izjavila kako je iznimno zadovoljna što je uspješno odigrala mušku ulogu Romea.

'Osjećala sam lakoću na sceni i zadovoljstvo zbog toga što nas je publika prihvatila', rekla je Gvozdanović.

Nela Šarić koja j igrala Juliju, istaknula je kako je na premijeri dala sve od sebe. 'Dala sam 200 posto svojih kapaciteta', rekla je.

Ivo Lipanović izrazio je zadovoljstvo premijerom istaknuvši kako je pjevanje bilo lijepo uz malo drame koja je dobivena iz orkestarske pratnje.

'Orkestar je  fantastičan,  bio je istovremeno  i mekan i oštar i tako je dobivena dramatika izvedbe premijere', kazao je  Lipanović.

Redatelj  Hrvoje Korbar je istaknuo kako je u ovoj operi tijesno povezana glazba s tekstom i psihološkim prikazom likova i virtuozne vokalne dionice.

U ostalim ulogama nastupili su: Sam Furness (Tebaldo), Božo Župić (Capellio) i Mate Akrap (Lorenzo), uz Orkestar, Zbor i Balet HNK Split.

Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografkinja Barbara Bourek, zborovođa Veton Marevci, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, a tona Željko Mravak.