tragična opera o majčinoj ljubavi

U splitskom HNK održana premijera Puccinijeve operne jednočinke 'Sestra Angelica'

14.04.2022 u 10:53

Bionic
Reading

Ansambl Opere splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u srijedu navečer premijerno je izveo opernu jednočinku 'Sestra Angelica' Giacoma Puccinija u kojoj su svih 12 likova ženski

Koncertnom izvedbom ravnao je maestro Jure Bučević, uz redateljsku intervenciju Jelene Bosančić.

Glavna uloga Angelice povjerena je sopranistici Antoniji Teskeri, dok je u ulozi kneginje nastupila operna prvakinja Terezija Kusanović.

Ravnatelj Opere splitskog HNK-a Jure Bučević je istaknuo kako je Puccini bio majstor pretakanja ljudskih sudbina u glazbu.

"Odlučili smo se za ovu jednočinku pošto smo u Velikom tjednu i vjerujem da je publika zadovoljna," kazao je Bučević. Dodao je kako jednočinka Sestra Angelica s Giannijem Schicchijem i Plaštom - čini triptih.

Sestra Angelica je tragična opera o majčinoj ljubavi. Radnja opere smještena je u samostan u Italiji krajem 17. stoljeća. Tamošnje časne sestre raspravljaju o svojim željama, jedino sestra Angelica tvrdi da nikada nije ništa istinski željela. No, ostale sestre znaju da Angelica laže jer - otkako je prije sedam godina stigla u samostan - bezuspješno pokušava prikriti svoju nesreću.

Nadstojnica samostana uskoro objavljuje da je Angelicu došla posjetiti njena teta, kneginja. Kad teta uđe, Angelicu osupne njezin hladan pozdrav. Iz njihovog razgovora saznajemo da je Angelicu u samostan odvela njena obitelj, kaznivši je tako zbog nezakonitog djeteta.

Dok Angelica moli za suosjećanje, njena je teta hladno obavještava da joj je dijete mrtvo. Kneginja ostavlja očajnu Angelicu koja jedino želi skončati nepodnošljivu tugu i pridružiti se svom djetetu na nebu. Popivši otrov, Angelica se radosno oprašta od života prije nego li shvati da se samoubojstvom ne može pridružiti voljenom djetetu te očajnički moli Djevicu Mariju koja joj se pojavljuje u viziji i vodi je k njezinom sinu.