idealno plasiran

U riječkom HNK održana premijera 'Fahrenheita 451'

04.12.2021 u 08:40

Bionic
Reading

Predstava "Fahrenheit 451", temeljena na romanu Raya Bradburyja, izvedena je u petak premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u dramatizaciji i režiji Ivana Penovića

To je bila prva predstava u Hrvatskoj po tom romanu. Riječ je o distopijskoj priči u kojoj vlast zabranjuje čitanje i posjedovanje knjiga, a nekadašnji vatrogasci pale pronađene knjige.

Riječki HNK postavio je ovu predstavu, držeći da je put glavnog lika Guya Montaga "idealno plasiran u našem vremenu koje je definirano prijelaznim razdobljem čekanja, vremenom koje u korist tolerancije i transparentnosti prava počinje strahovati od raznolikosti, slobode odabira i prošlosti kojom se ne moramo nužno ponositi da bismo je ostavili u pamćenju".

Kako je naveo Ivan Penović u najavi premijere, "svijet Fahrenheita 451 dogodio se prekapacitiranjem dostupnosti informacija, fiktivnim slobodama odabira, napretkom tehnologije koju čovjek teško prati i prilagođava se. Dogodio se bez proglasa, iz naroda, automatski, a količina sadržaja dovela je do toga da odabiremo ništa, da odaberemo isključiti se".

"Svako vrijeme pronaći će prijetnju ljudskog bezumlja na koju Bradbury ukazuje, ali iz trenutne perspektive, jedini aktualniji trenutak za postaviti ovaj naslov od današnjeg bio bi vjerojatno sutra", naveo je Penović.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Truffaut

U ulozi Guya Montaga nastupio je Mario Jovev. Uz njega glumili su Aleksandra Stojaković Olenjuk, Romina Tonković, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić, Olivera Baljak, Biljana Lovre i Ivna Bruck.

Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović. Skladatelji su Osman Eyublu i Pedro Rosenthal Campuzano, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Ray Bradbury napisao je ovaj znanstvenofantastični roman 1953.  "Fahrenheit 451" prodan je u više od 10 milijuna primjeraka, i dobitnik je brojnih nagrada, poput nagrade Američke akademije za umjetnost i književnost. Nalazi se i na popisu srednjoškolske lektire u Hrvatskoj. Po romanu su snimljena i dva filma, 1966. redatelja Françoisa Truffauta te 2018. scenarista i redatelja Ramina Bahranija.