KNJIŽARA NOVE GENERACIJE

U Puli predstavljen sasvim novi koncept: Otvorena Klub-knjižara Giardini 2

27.04.2019 u 12:57

Bionic
Reading

U Puli je u petak, u prostorima Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, svečano otvorena Klub-knjižara Giardini 2, priopćili su iz istarske književne udruge

Zamišljena kao knjižara nove generacije, drugačija po svojem konceptu, a ne tek dizajnu ili rasporedu, svoj prostor otvorila je u 12 sati prigodnim zdravicama mnogobrojnih uzvanika i posjetitelja.

Prvu zdravicu održala je direktorica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Magdalena Vodopija zahvalivši se prvenstveno svim pojedincima koji su stvarali knjižaru, posebno Matiji Ferlinu, Vlatki Balinčić i Mauriciju Ferlinu, ali i članovima kluba-knjižare kojih je već prije otvaranja bilo gotovo 150.

Pulski gradonačelnik, Boris Miletić istaknuo je da je Puli nedostajo upravo ovakav prostor dok je voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Mihaela Majcen Marinić poželjela organizatorima uspješan rad, jer knjiga zaslužuje svoje mjesto u javnom prostoru i treba je kupovati, čitati i promovirati.

Zdravicu je održao i poznati pisac i direktor nakladničke kuće Geopoetika, dugogodišnji Sajamski suradnik Vladislav Bajac te povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, koja je u 19 sati održala i prvu promociju u Klubu-knjižari predstavljajući grafičku novelu Nasta Rojc: Ja, borac.

Uz autoricu na promociji je sudjelovao i oblikovatelj knjige Željko Serdarević te urednica Jasna Jakšić. Grafički roman Nasta Rojc: Ja borac zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Nasti Rojc, dok je autorica kolaža vizualna umjetnica Ana Mušćet. Izniman život i djelo Naste Rojc, prenesen u medij stripa ili grafičkog romana, može, u vremenu kada se društveni angažman u umjetnosti gotovo podrazumijeva, predstavljati poziv i poticaj i za neku novu publiku, ali i za nadolazeće umjetnice i umjetnike.

  • +7
U Puli otvorena Klub-knjižara Giardini 2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tanja Draskic Savic

Klub-knjižara Giardini 2 bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 17 do 22 sata, i subotom od 10 do 14 sati. Djelovat će u klupskom ritmu, a postavka knjiga mijenjat će se svaki mjesec ovisno o temi. Prvi knjiški postav za svibanj okrenut je širokom području umjetnosti od filma, glazbe i dizajna do stripa i grafičke novele. U klupskim prostorijama članovi će moći čitati, naručiti i kupiti knjigu uz popuste; sudjelovati u klupskim programima i predlagati programski sadržaj; koristiti bogatu sajamsku biblioteku i zatražiti personalizirane preporuke knjiga od strane knjižara, autora, urednika i nakladnika.