SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka u Puli: Slobodu treba zahtijevati i o njoj treba govoriti

30.11.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Izniman književnik i borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost,Wole Soyinka, u sklopu programa 24. Sajma knjige u Istri 'Sloboda', 29. studenoga u pulskom Domu hrvatskih branitelja predstavio je svoju knjigu 'Vrijeme rasapa' o kojoj su osim autora govorili Ivan Sršen i Andrea Matošević

Sršen i Matošević su istaknuli kako je tom romanu afričke književnosti trebalo gotovo pola stoljeća da se pojavi i na hrvatskom jeziku. Također su rekli da u romanu Soyinka opisuje korupciju koja nagriza njegovu zemlju a utjelovljena je, kako su istaknuli 'u pohlepnoj bezdušnoj korporaciji koja je u sprezi s lokalnom političkom elitom'.

'Autor svejedno vjeruje u snagu ljudskog duha a studije tog romana ističu kako za Soyinku pokretač povijesti nije klasa ili skupina ljudi nego usamljeni individualni junak koji senzibilizira zajednicu', poručili su.

Nigerijski književnik Wole Soyinka je rekao kako 'govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti'. Naprotiv, smatra on, 'prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate, odnosno prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva'.

U programu sajma 'Suton uz knjigu' roman 'Divlje guske' Julijane Adamović predstavili su na pulskom sajmu knjige Kruno Lokotar i Paola Orlić. Tom je prigodom istaknuto kako je riječ o iznimnoj knjizi, odnosno o vrlo kvalitetnom suvremenom djelu koji je napisan 'ženskim rukopisom'.

Mjesto radnje je Bačka, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, jedna ruralna sredina, jedna obitelj gdje ništa nije onako kako se čini na prvi ni na drugi pogled. Tu se otkriva čitav niz zanimljivih likova koji donose svoje, sve samo ne dosadne i jednostavne priče. Autorica je po struci socijalna pedagoginja koja je istaknula da silno voli svoj posao.