PRVO PREDSTAVLJANJE

U posljednjoj knjizi nobelovac Grass piše Merkel i Ciprasu

18.06.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Posljednja knjiga njemačkog nobelovca Güntera Grassa 'Vonne Endlichkait' u svoj pohod na knjižare njemačkog govornog područja kreće u kolovozu. Održano je i prvo javno čitanje iz knjige, na kojemu je nastupila i dalje vidno potresena Grassova kći Helene Grass

Kako javljaju njemački mediji, u nedjelju se u Göttingenu u Deutsches Theateru održao poseban događaj – prvo javno čitanje iz posljednje knjige nobelovca Güntera Grassa . 'Vonne Endlichkait' je namjerno pravopisno pogrešan naslov knjige na kojoj je poznati njemački pisac radio doslovce do posljednjeg daha.

Prvo javno predstavljanje 'Vonne Endlichkait' imalo je tajno oružje u nastupu Grassove 40-godišnje kćeri Helene koja je, odjevena u crninu, čitala iz očeva teksta. Izbor fragmenata iz Grassova poetsko-proznog teksta, koji oni koji su ga čitali nazivaju eksperimentalnim, napravio je pak germanist Heinrich Detering, predsjednik Njemačke akademije za jezik i pjesništvo, koji je u uvodnom izlaganju 'Vonne Endlichkait' pohvalio kao lako napisanu knjigu teške tematike, povezujući je s manje poznatim djelima Grassova opusa kao što je 'Der Butt'.

U 'Vonne Endlichkait' Grass ima namjeru – ni više ni manje – kroz pjesnički jezik izliječiti svijet razoren ratovima, što uključuje i nekoliko duhovitih i kritičnih pisama za 'Mutti', odnosno, njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali i savjete grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu


No Grass piše i o osobnim temama kao što je starenje pa se jedno poglavlje, primjerice, zove 'Oproštaj s mojim posljednjim zubima', u kojemu opisuje i kako je prestao osjećati okuse hrane, ali i kako se s unukom igra tako što izvadi protezu i glumi da je bezubo čudovište. Grassa posebno užasava kada shvati da više ne razaznaje različite mirise, ali se s time šali pa kaže da više ne može osjetiti ni vlastiti prdac.

'Vonne Endlichkait' sadrži i zapise o Černobilu i nuklearnoj katastrofi, odnosima u obitelji i ljubavi za unuke, a pisac se obračunava i s idejom vlastitog sprovoda te u jednoj priči sa suprugom kupuje kovčeg, ali u njega onda odlučuju zasaditi cvijeće.

Sve to je publici čitala Helene Grass, ponekad drhtavim glasom, a kasnije je izjavila kako je za nju sve to bilo iznimno teško iskustvo. Na programu je bilo i čitanje nekih od starih tekstova Güntera Grassa, koje su interpretirali glumci, a muzičku pratnju je davao perkusionist Günter Baby Sommer. Već se govori o tome da bi se s ovakvim predstavljanjem posljednje knjige nobelovca Grassa moglo na turneju diljem Njemačke.

U svakom slučaju, 'Vonne Endlichkait' u nakladi Steidla izlazi u kolovozu.