NARODNI MUZEJ SLOVENIJE

Na pomolu veliki skandal: U Ljubljani se otvara velika izložba Picassa, Matissea, Muncha, Chagalla... Likovni kritičari: To su sve lažnjaci!

08.06.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Na izložbi su najavljena najveća svjetska slikarska imena: Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, Joan Miró, Joseph William Turner, Edvard Munch, Kazimir Malevich, Marc Chagall… Međutim, slovenski N1 piše kako je riječ o pravom skandalu, a njihovi sugovornici uvjereni su kako je riječ o lažnjacima

U Narodnom muzeju Slovenije - Metelkova danas u 17 sati otvara se izložba pod nazivom Putovanja.

“Na izložbi je izloženo 160 umjetnina iz privatne zbirke obitelji Boljkovac. Šira javnost može vidjeti dio važne svjetske baštine, koju inače iza privatnih zidina čuvaju privatni kolekcionari”, napisali su uoči izložbe organizatori, dodajući kako njihova izložba slikara iz 19. i 20. stoljeća prikazuje vrhunce umjetničkih pravaca koji su prevladavali u pojedinim razdobljima.

Na izložbi su najavljena najveća svjetska slikarska imena: Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, Joan Miró, Joseph William Turner, Edvard Munch, Kazimir Malevich, Marc Chagall…

Međutim, slovenski N1 piše kako u slučaju ove najavljene izložbe nije riječ o izložbi iznimnih slika. Govori se o pravom skandalu, a sugovornici slovenske N1 televizije - redom likovni kritičari - uvjereni su kako je riječ o lažnjacima.

"Ovo su lažnjaci, to se vidi s neba", rekao je za N1 poznati povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Brane Kovič.

"Kako biste vidjeli da to nisu originali, ne morate biti ni povjesničar umjetnosti, dovoljno je da ste samo malo zainteresirani za umjetnost", dodao je kritičar, rekavši i kako je "užasavajuće što su ti radovi izloženi u Narodnom muzeju Slovenije, koji ove godine slavi 200. obljetnicu".

"Kad im netko ponudi takvu zbirku, nadležni u muzeju bi trebali provjeriti autentičnost radova, odnosno posjeduju li odgovarajuće certifikate", rekao je za N1 slovenski likovni kritičar.

Sličnog je mišljenja i Aleksander Bassin, povjesničar umjetnosti, bivši ravnatelj Gradske galerije Ljubljana i forenzičar na području likovne umjetnosti.

"Ne razumijem kako si Narodni muzej može priuštiti ovako nešto, to je skandal", rekao je on za N1, dodajući kako je uvjeren da se radi o lažnjacima.

"Možda bi u Sloveniji i mogla postojati neka grafika nekoga od spomenutih autora, ali slika sigurno nema," dodao je.

Muzej: To su sve originali

O situaciji su se očitovali i iz Narodnog muzeja Slovenije. N1 televiziji kratko su priopćili da su "to sve originali".

Inače, ravnatelj Narodnog muzeja Slovenije je Pavle Car, a na dužnost je stupio za vrijeme vlade Janeza Janše. Diplomirao je informatiku i doktorirao povijest. Oko njegova imenovanja mnogi su kulturni djelatnici i umjetnici u Sloveniji bili kritični, tvrdeći kako nema potrebno znanje za vođenje tako važnog muzeja.