17. siječnja

U Muzeju suvremene umjetnosti ŽFF/OBR- 'Veće od traume' i panel diskusija

17.01.2024 u 10:27

Bionic
Reading

U srijedu 17. siječnja u 19 sati u Gorgoni, Muzeja suvremene umjetnosti Ženski filmski festival/Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama predstavljaju nagrađivani dokumentarni film 'Veće od traume' autorica Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić

Film je priča o hrabrim ženama žrtvama ratnih silovanja koje su godinama šutjele zbog straha od osude i stigme. 'Veće od traume' pokazuje važnost psihološke i društvene rehabilitacije te vraćanja dostojanstva ženama, stoji u najavi.

Prije samog prikazivanja filma, organiziran je razgovor s autoricama filma, kao i stručnjakinjama koji rade na zalječivanju trauma i zaštiti ženskih prava. Sudjeluju:

  •  Mirta Puhlovski, autorica filma 'Veće od traume'
  •  Vedrana Pribačić, autorica filma 'Veće od traume'
  •  dr. sc. Anita Lauri Koralija, izvanredna profesorica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  •  Marijana Senjak, psihoterapeutkinja, psihologinja i savjetnica u Centru za žrtve seksualnog nasilja pri Ženskoj sobi u Zagrebu
  •  dr. sc. Maja Munivrana, redovita profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Moderatorica panela će biti aktivistica za ženska prava - Rada Borić, a program će najaviti Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR.

***

'Veće od traume' je osvojio brojne nagrade, uključujući 22 domaće i međunarodne filmske nagrade. Bio je dobitnik čak 4 nagrade publike, 'Srce Sarajeva' za ljudska prava i nagradu filmskih kritičara 'Oktavijan'. Ovaj dokumentarac je također prvi film u svojoj kategoriji koji je osvojio 'Zlatnu arenu' za najbolji film.