od 20. do 29. siječnja

Otvorenje Zimskog izdanja Mreže festivala Jadranske regije 19. siječnja projekcijom u kinu

17.01.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Povodom početka druge edicije Zimskog izdanja, online festivala u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, Zagreb Film Festival s ponosom predstavlja film Da li ste videli ovu ženu?, Dušana Zorića i Matije Gluščevića, glumački tour de force Ksenije Marinković, koji od premijere u Veneciji ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku.

Besplatna projekcija održat će se u MSU u petak, 19. siječnja s početkom u 19 sati. Prije početka filma zajedničkim live streamom iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Herceg Novog i Beograda obilježit će se početak Zimskog izdanja, online festivala nastalog udruživanjem vodećih festivala iz regije, stoji u najavi.

Da li ste videli ovu ženu? nadrealistična je psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je slijedi, i sama se preoblikujući.

Film je prikazan na petnaestak festivala, a od važnijih nagrada ističe se posebno priznanje za montažu na Tjednu kritike u Veneciji te grand prix Aleksandar Saša Petrović na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Nastao je u produkciji Non-Aligned Films (Srbija), Radio-televizije Srbije, Fakulteta dramskih umetnosti, u koprodukciji s Dinaridi Film (Hrvatska).

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Filmovi su im prikazani na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši više nagrada. Da li ste videli ovu ženu? njihov je dugometražni debi.

Zimsko izdanje zajednički je projekt festivala udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodog filmskog festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala.

Od 20. do 29. siječnja na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba besplatno pogledajte pet ostvarenja regionalnih autora: Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Garburu Josipa Žuvana, Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Jahače Dominika Menceja i Muzej revolucije Srđana Keče. Osim filmova na istoj platformi moći će se pogledati intervjui s autorima.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.