ODLIČAN ODAZIV

U konkurenciji 10. Festivala filma djece i mladih Mediterana čak 52 filma

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 22:06
  • Objavljeno 14.10.2021 u 22:06
Dubrovnik, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovnik, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Jubilarno deseto izdanje Festivala filma djece i mladih Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u dubrovačkom kinu Sloboda, a u natjecateljskom programu naći će se 52 filma iz 17 zemalja

Direktorica festivala Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik izjavila je kako je, nakon prošlogodišnjeg online izdanja, postojala nada da se ovogodišnje izdanje održi u punom obliku, ali se ipak zbog pandemije održava u hibridnom obliku. „Stiglo nam je pedesetak gostiju, a u iduća četiri dana imat ćemo natjecateljske projekcije filmova koji se bore za deset festivalskih nagrada, te popratne sadržaje, od razgovora s Milanom Trencom do moderiranih projekcija i radionica, kao i online projekcija diljem svijeta“, rekla je Galov.

Dodala je kako su posljednje dvije godine u dvije kategorije, eksperimentalnoj i tematskoj, proširili krug natjecatelja s Mediterana na cijeli svijet. Jedan od utemeljitelja festivala Jozo Serdarević istaknuo je kako je DUFF primjer da, ako se nešto voli i radi s ljubavi, nema prepreke u ostvarenju ideje. „Nakon deset godina od malog filma snimljenog mobitelom s kojim smo išli na festival u Sarajevo festival je prerastao u međunarodni okvir. Treba zahvaliti ekipi koja je napravila velik napredak“, rekao je Serdarević.

Voditelj radionice kratkometražnog scenarija Marin Lisjak izjavio je kako su mladi filmaši pokazali interes za pisanje i formate scenarija te sami razvijaju ideju za kraći scenarij filma od dvije do pet minuta. „Odlično je što radimo s djecom koja su došla s vrlo konkretnom idejom i planom. Zdrava je atmosfera za razvijanje ideje o filmu, a obično su ovakve radionice slabo dostupne mladima“, rekao je Lisjak.

Festival je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, koja je čestitala okruglu obljetnicu te naglasila kako je festival u izazovnom pandemijskom vremenu iskazao snagu i potvrdio se uspješnim.

Natjecanje se odvija u dvije dobne skupine, do 15 godina i 16 do 20 godina, a nagrade se dodjeljuju u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, slobodnog žanra te za najbolji tematski film – ove godine na temu različitosti koju smo otvorili i za male filmaše iz cijelog svijeta. Između 52 odabrana filma, koja su po izboru selekcijskog žirija u sastavu Ana Dokler, Zuzanna Kazmierczak i Tvrtko Rašpolić ušla u natjecateljski dio, filmovi stižu iz 17 zemalja. Najbolje će ocjenjivati glavni žiri – Jelena Perčin, Milan Trenc i Ahmet Boyacıoğlu. Festival će biti zatvoren u nedjelju 17. listopada dodjelom nagrada najboljima. Organizatori DUFF-a su Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!