prvi laureat tportalove nagrade

U izdanju Durieuxa objavljena je nova knjiga Dalibora Šimprage: 'Izvještaj o generaciji' donosi uvjerljive i melankolične priče o ljudima srednje dobi

30.12.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Nezaobilazan status na književnoj sceni Šimpraga je stekao romanom Anastasia, objavljenim 2007. godine, koji je u izboru žirija tada novouspostavljene književne nagrade tportala bio proglašen romanom godine

Nakladnik Durieux objavio je novu knjigu Dalibora Šimprage "Izvještaj o generaciji", generacijsko izvješće o ljudima srednje dobi koje donosi fresku osobnih izbora, sudbina i karakternih putanja više desetaka likova.

Dalibor Šimpraga (1969.) radi kao urednik u Jutarnjem listu. Šimpragina prva knjiga "Kavice Andreja Puplina" (2002.), kolekcija antologijskih priča prevedenih na brojne jezike, prema mnogim kritičarima bila je i ostala ogledni primjer novog realizma, odnosno tzv. stvarnosne proze.

Nezaobilazan status na književnoj sceni Šimpraga je stekao romanom "Anastasia", objavljenim 2007. godine, koji je u izboru žirija tada novouspostavljene književne nagrade tportala bio proglašen romanom godine.

U svojoj novoj knjizi "Izvještaj o generaciji", autor donosi fresku osobnih izbora, sudbina i karakternih putanja više desetaka likova u tzv. srednjim godinama, do te mjere neposredno uvjerljivo kao da su "prepisani iz života", ističe se u najavi.

Priče se dojmljivo grade prema zajedničkom nacrtu prikaza jedne generacije, slično kao svojedobno u autorovoj prvoj knjizi "Kavice Andreja Puplina", serijalu pisanom u zagrebačkom slengu. Mnogo godina kasnije, priče su podjednako tople ali je u "Izvještaju" pripovijedanje na prvi pogled stilski neobilježeno, jednocrtno referiranje o ljudima kao tipovima.

Ovaj drugi "generation report" iz 2021. i od pisca oko pedesete, kao da je napisan s blagom melankolijom, ma koliko koloriran i duhovit, veseo bio. Je li to veliki kabare ili zamalo epitaf, suma jedne generacije i njezine epohe, na čitaocima je da procijene, poručuju iz Durieuxa.