izložba

U Galeriji Kranjčar 'Floating garden' Maje Strgar Kurečić

22.04.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Izložba "Floating garden" fotografkinje Maje Strgar Kurečić, na kojoj se predstavlja serijom fotografija koji su nastali u njezinom domu, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

Po riječima likovne kritičarke Ive Prosoli, Strgar Kurečić autorica je koja se uvelike oslanja na intuiciju, a pritom je potpuno neopterećena općim mjestima i predvidljivom simbolikom, gotovo dječje zaigrana, a igrom otvara novi prostor slobode.

"Zadnjih nekoliko godina autorica koja ima iza sebe punih dvadeset i pet godina profesionalnog iskustva u fotografiji, okrenula se prirodi i apstraktnoj fotografiji. I jedno i drugo pretpostavlja samoću ili makar kratkotrajno osamljivanje", ustvrdila je Prosoli u predgovoru izložbe.

Ocijenila je kako je njezin postupak duboko eskapistički po svojoj naravi, a u svojoj se osnovi oslanja na tradiciju onih autora koji svojim radom, ili nekim njegovim dijelom pod pritiskom društvenih okolnosti u umjetnosti pronalaze odmak od stvarnosti.

Kako je objasnila, za Maju Strgar Kurečić događaj osvještavanja neumitnosti kraja bio je osamnaesti rođendan njezine kćeri i ruža koju je pritom dobila, a koju je fotografkinja zaledila da bi je sačuvala. "Tak kasnije posegnula je ponovno za ružom kako bi je fotografirala. Nakon ruže uslijedili su drugi cvjetovi, raznovrsno bilje, grane, sjemenke", napomenula je.

Maja Strgar Kurečić (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je doktorirala 2007. s temom iz područja digitalne fotografije, a danas predaje fotografiju i grafičku pripremu. Fotografijom (reklamnom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine.

Izlagala je na više od 50 selektiranih skupnih i 10 samostalnih izložbi fotografija diljem svijeta - od Hong Konga do Moskve, Omana, Barcelone, Pariza, Kölna, Budimpešte, Praga i hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Rovinja i Varaždina. Dobitnica je više nagrada i priznanja. 

Njezina serija "Floating Garden“ osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade, među kojima su i treće mjesto na Annual International Color Awards, prvo mjesto na Julia Margaret Cameron Award, zlato na Budapest International Foto Awards, srebro na Moscow International Foto Awards, srebrna medalja na San Francisco Bay International PhotographyAwards i zlatna na Tokyo International Foto Awards

U Galeriji Kranjčar može se razgledati do 5. svibnja, uz besplatan ulaz.