izbor dokumentaraca

Dokukino KIC: Ekološki filmovi uz Dan planeta Zemlje

22.04.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Zagrebački Dokukino KIC u povodu Dana planete Zemlje prikazuje u četvrtak izbor dokumentaraca koji iz različitih perspektiva ističu specifične ekološke probleme

Do nedjelje 25. travnja, publika će moći dobiti uvid u problem onečišćenja zraka u "Gradu smoga", kako živjeti u savršenoj harmoniji s prirodom, od organskog uzgoja rajčica u Tesaliji "Kad rajčice susretnu Wagnera" do obiteljske enklave u divljini Bukureštanske delte u "Našem domu u divljini".

Film "Kad rajčice susretnu Wagnera" Marianne Economou vodi gledatelje u maleno grčko selo usred ravnice Tesalije koje ima samo 33 stanovnika, bez dućana, škole i svećenika. Među njima je i farmer koji se odlučio posvetiti organskom uzgoju rajčica na svojoj zemlji i time prkositi ekonomskoj krizi, a tajna njihova okusa je da sadnicama pušta Wagnerovu glazbu. 

Meng Han redateljica je filma "Grad smoga" kojim se dotiče gorućeg problema zagađenoga zraka u kineskom gradu Langfang, opservacijske birokratske drame koja se kroz prizmu lokalne priče reflektira na globalnu ekološku krizu.

"Naš dom u divljini" intrigantni je dokumentarac rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca koji je bio nagrađen, od Sundancea do Zagrebdoxa.  Film prikazuje napušteno poplavno područje i jedinstveni urbani rezervat prirode u kojem obitavaju stotine biljnih i životinjskih vrsta - i jedna velika obitelj koja, kada vlasti odluče urediti taj ekosustav, ostaju bez krova nad glavom.