večeras

U Galerija Nova otvara se izložba koja ruši romantizaciju rada u kulturi i propituje prekarne obrasce umjetničkog djelovanja

07.12.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Skupna izložba rezultat je pilot projekta NOVAci kustoskog kolektiva WHW i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a otvara se večeras u 19 sati

Izložba 'Rad,(ne)red i (samo)disciplina: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi', koja se otvara večeras u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova, propituje prekarni rad u kulturi i sve što utječe na nesigurne uvjete takvog rada u kontekstu neoliberalnog kapitalizma, rušeći nerijetku romantizaciju rada u kulturi.

'Temeljni cilj izložbe je otvoriti problemska pitanja s kojima se susreću mladi u kulturnom polju, prikazati kontinuitet nestabilnosti kulture te istaknuti nužnost umrežavanja kulturnih radnica i radnika', ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Tena Starčević.

Ta je skupna izložba rezultat pilot projekta NOVAci kustoskog kolektiva WHW i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, u okviru kojega su kustosice Ana Kovačić i Lea Vene šest mjeseci mentorirale mladu kustosicu Tenu Starčević, odabranu na javnom natječaju.

Radile su s njom u svim etapama pripreme izložbe: od razvoja koncepta, susreta s umjetnicima, teoretičarima i praktičarima, do odabira radova, dizajniranja postava i izvještavanja projekta.

Na izložbi će se Morana Radočaj, Klara Berdais i Dora Slakoper predstaviti instalacijom '(Ne)vidljivi rad kulturnih radnica', a Mia Maraković radom 'Osobni prostor' u kojem je tehnikom kolaža stvorila dnevnike o svom putu od stjecanja diplome na Akademiji likovnih umjetnosti do stupanja na tržišta rada.

'Rad u kutiji' Vanje Babića nastao je u sklopu projekta 5% za umjetnost u kojemu je umjetnik istraživao vlastitu financijsku situaciju za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok Marko Vojnić Gin s radom 'Bez naziva' jasno ukazuje na problem nevidljivog umjetničkog rada u kojemu umjetnik, bez obzira na prekarijat, i dalje nastavlja s radom.

Kustosica izložbe Tena Starčević, magistrica povijesti umjetnosti i prvostupnica portugalskog jezika i književnosti, realizirala je dosad nekoliko izložbi (ARTiranje, Novi Novi Val, Dizajn+Izložbe). U svom se radu posebno fokusira na istraživanje suvremenih umjetničkih praksi u javnom prostoru te potencijala napuštenih prostora.

Na otvorenju izložbe bit će izvedena i plesna predstava 'Arbajt'

Projekt NOVAci WHW realizira u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, a program podržavaju: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklada Kultura

Na otvorenju izložbe u Galeriji Nova bit će izvedena plesna predstava 'Arbajt' Šimuna Stankova, Une Štalcar-Furač i Espija Tomičića, koja problematizira nerijetku romantizaciju rada u polju dramskih i plesnih umjetnosti, zbog čega je rezultat rada nekolicine umjetnika pripisan urođenom talentu, a ne dugotrajnom i predanom radu.

Predstava, uspoređujući odnos zahtjevnih plesnih pokreta s fizičkim radom na gradilištu, propituje položaj suvremenog plesa na tržištu rada te otvara pitanje poimanja umjetnika kao 'pravih' radnika.

Zbog ograničenog broja posjetitelja za izvedbu se potrebno prijaviti na ana.kovacic.whw@gmail.com.

Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade utemeljena je na novom modelu civilno-javnog partnerstva. Osnivači Pogona su Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb.

Cilj mu je pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi te za aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.