Ljetni izložbeni četvrtak

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorene tri izložbe

  • Autor: T.Ba/Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2017 12:19
  • Objavljeno 04.08.2017 u 12:19
Expanding photography (WKB)

Expanding photography (WKB)

Izvor: Društvene mreže / Autor: HDLU

U sklopu Ljetnog izložbenog četvrtka u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 3. kolovoza otvorene su tri izložbe - Godišnja izložba članova Društva, izložba švicarske umjetnice Silvije Marije Grossmann 'Prostori između zemlje, vode i neba' i 'Expanding photography' na kojoj su predstavljeni radovi članova Umjetničke Lige Zapadne Njemačke (WKB)

Godišnja izložba članova tradicionalna je revijalna smotra radova iz aktualne produkcije umjetnika u raznim disciplinama, od klasičnih do novomedijskih.

'Tom Izložbom pokazujemo da je bitno raditi, izlagati i pokazati članove koji su aktivni', rekao je predsjednik HDLU-a Josip Zanki, ustvrdivši kako su i ove godine pozvali pojedine autore, među kojima su i doajeni hrvatske umjetnosti.

Riječ je o umjetnicima koji su u zadnjih godinu dana realizirali samostalne izložbe ili umjetničke projekte u istaknutim muzejskim i galerijskim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebna pozornost dana je dobitnicima godišnjih nagrada HDLU-a.

Među pozvanim autorima su Stjepan Gračan, Igor Grubić, Helga Goran, Luka Kedžo, Niko Mihaljević, Lav Paripović, Pavle Pavlović, Goran Rakić Chez, Maja Rožman, Miran Šabić, Goran Škofić, Vlasta Žanić, a bit će izloženi i radovi kipara Slavomira Drinkovića, koji je umro u prosincu prošle godine.

Ukupno je svoje radove nastale u proteklih godinu dana izložilo više od stotinu umjetnika, među kojima su i novoprimljeni članovi Društva, a izložba će u Galeriji Prsten biti otvorena do 3. rujna.

Nadahnuće u Meštrovićevoj rotondi

Na izložbi 'Prostori između zemlje, vode i neba' predstavljena je instalacija švicarske umjetnice s austrijskom adresom Silvije Marije Grossmann koju je napravila nadahnuta mjestom izlaganja, odnosno Galerijom Bačva.

'Umjetnica u svom radu koristi medij fotografije, tako da bilježi prostore između zemlje, vode i zraka, a ne samo horizont', napomenuo je Zanki.

Po njegovim riječima, kružni oblik galerije, Meštrovićeve rotonde, definirao je i sam postav te odgovorio na poetiku umjetnice, koja se u svom radu referira na simbolizam mitskih rijeka te odnos između vjetrova, mora i svjetla.

U središtu izložbe, na podu galerije, je ruža hrvatskih vjetrova, koje autorica dobro poznaje s obzirom da se bavi jedrenjem, a koja je okružena velikim platnima od mrežastog vinila s otisnutim fotokolažima delta ili tokova rijeka Dunav, Tigris, Iravadi, Ganges. Izložila je i tridesetak manjih fotografija raznih krajolika, među kojima su i oni s Lošinja, gdje Grossmann ima kuću, te Velebita.

Ivana Šeperić Katić iz Austrijskog kulturnog foruma je rekla kako je ta izložba ostvarena u okviru ovogodišnje suradnje između Hrvatske i Austrije na području kulture, koja uvijek nailazi na plodno tlo.

'Prostori između zemlje, vode i neba' mogu se razgledati do 20. kolovoza, kada će se održati razgovor s umjetnicom.

Suočavanje s vlastitim navikama gledanja fotografije

Trećom izložbom otvorenom u četvrtak, 'Expanding photography', HDLU nastavlja suradnju s Umjetničkom ligom Zapadne Njemačke započetu prije četiri godine, koja je već rezultirala s nekoliko izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Putem radova petnaestak članova te lige izložba tematizira fotografiju kao prošireni medij, a njezina kustosica Claudia Rinke kako nije riječ o 'čistim fotografijama', već o 16 umjetničkih pozicija koje reinterpretiraju i otuđuju te prikaze, a fotografske materijale i tehnike uključuju u druge umjetničke forme.

'Posjetitelja se poziva da se suoči s vlastitim navikama percepcije i vlastitim pristupom fotografiji, te da ih, po mogućnosti, i preispita', ustvrdila je.

Umjetnici su se predstavili se u širokom rasponu različitih pristupa i načina bavljenja fotografijom, od čisto fotografskih tehnika, poput fotograma, do proučavanja reprodukcijskih mehanizama interneta.

Arne Hartig iz Veleposlanstva Njemačke u Hrvatskoj je izrazio zadovoljstvo što se njemački umjetnici predstavljaju u Zagrebu, potvrđujući da odlična suradnja dviju zemalja nije samo na području politike i gospodarstva, nego i kulture.

Izložba 'Expanding Photography' već je bila predstavljena na nekoliko lokacija, a u Galeriji PM će biti otvorena do 3. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!