SVJETLAN JUNAKOVIĆ

'Trudio sam se kaosu dati neki smisao'

14.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Sedmi festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja u pulskoj Zajednici Talijana (Circolo) a tema je 'Točka, točka, točkica…'. Kako se inspirirao za ilustraciju ovogodišnjeg plakata, kazao nam je višestruko nagrađivani hrvatski slikar, kipar i ilustrator Svjetlan Junaković

'Tema je naslovljena po početnim stihovima poznate dječje brojalice (Točka, točka, točkica… gotova je glavica…) u kojoj je odnos teksta i crteža podjednak, a čime upućujemo na nemjerljivu ulogu ilustracije u odgajanju malih čitača. Dolazak najavljuju neki od najpriznatijih ilustratora u Hrvatskoj i svijetu', kazala je direktorica Monte LibrićaSlavica Ćurković

Sukladno temi ove godine održat će se i tri izložbe ilustracija u pulskim galerijama. Izložba pod nazivom Moonrise Shadow, svjetski poznatog ilustratora Aljosche Blaua, zatim izložba dobitnika nagrade hrvatskih bijenala ilustracije Klovićevih dvora (Dušan Kàllay, Alenka Sottler, Tomislav Torjanac) pod nazivom Tri majstora, te izložba Hrvatskog centra za dječju knjigu Hrvatske knjige na časnoj listi IBBY-ja (1996– 2014)

Ilustraciju za plakat ovogodišnjeg, 7. Monte Librića realizirao je Svjetlan Junaković, višestruko nagrađivani hrvatski slikar, kipar i ilustrator.

Svojevrsni patchwork postupak, crtačko umijeće i kolorit Junakovićev su sugestivni izraz, promišljanje i odgovor na ovogodišnju temu festivala, koja upućuje upravo na likovnost iz najranijeg djetinjstva, snažnu povezanost teksta i slike i ilustraciju kao zasebni umjetnički izričaj.

'Plakatom sam želio, prije svega, izazvati pozornost gledatelja. Upotrijebio sam razne crteže likova iz različitih, ali veoma poznatih priča za djecu, komponirajući ih u jednu prilično kaotičnu sliku. Naravno, trudio sam se tom kaosu dati neki smisao i neki određeni život, koji je onakav kako ga ja vidim, ironičan i pomalo lud', kazao nam je autor.


Plakat za 7. Monte Librić

Uz kombinirane likovne postupke i tehnike Junakovićeva ilustracija ne sputava i ne ograničava maštu pa se u komunikaciji daje kao neograničeni horizont nekih uvijek novih i sasvim osobnih svjetova. Umjetnik nam prenosi i svoje stavove o suvremenoj domaćoj likovnoj sceni.

'Da bismo mi zaista imali ilustratorsku scenu, a ne neke sporadične uspjehe, prije svega bismo morali imati jake izdavače. I to izdavače koji žele raditi originalne knjige i plasirati ih po svijetu. U zadnjih dvadesetak godina nestali su nam likovni urednici, ljudi koji su birali i odgajali ilustratore. Izbor ilustriranih knjiga za koje su prava kupljena u svijetu je vrlo komercijalan, gotovo nikada nećete naići na neke najbolje i najinteresantnije knjige, uglavnom se uvozi nešto što nije inspirativno našim autorima, tako da većina uopće ne zna s čime bi se trebali ili mogli uspoređivati', zaključuje Junaković.

U središnjem dijelu programa ovogodišnjeg festivala predstavit će se najnovija izdanja iz svijeta hrvatske dječje književne produkcije, zatim, tu su i slušaonice i radio-čitaonice, kazališne predstave, glazbeno-scenski performansi, edukativno-kreativne radionice. U pulskom kinu Valli održat će se projekcije animiranih filmova: Kerity, kuća bajki, Ernest & Celestine i Pinocchio te program Kino za uši ostvaren u suradnji s Animafestom iz Zagreba.

Jedna od najznačajnih novosti ovogodišnjeg 7. Monte Librića poseban je edukativni program Pula Illustrator Campus, koji se kao takav održava prvi put u Hrvatskoj, a radi se o svojevrsnoj platformi za razmjenu iskustva i znanja između profesionalnih, afirmiranih ilustratora iz Hrvatske i svijeta koji prate dječju književnu produkciju i mladih talentiranih studenata likovnih akademija iz Zagreba, Splita i Rijeke.

Predavanja i radionice studentima će držati hrvatski i inozemni ilustratori: Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija), Zdenko Bašić (Hrvatska) i Manuel Šumberac (Hrvatska).

U talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia festival ugošćuje renomirane talijanske književnike i ilustratore.

Uz direktoricu Monte Librića Slavicu Ćurković Festival pripremaju i organiziraju: Magdalena Vodopija, Rea Korani, Iris Mošnja, Tina Zenzerović, Nina Plovanić, Vibor Juhas, Matko Plovanić i Neven Kacun