PLESNA SENZACIJA

Troglavi psi otvaraju Tjedan suvremenog plesa

25.05.2013 u 20:59

  • +8

Predstava 'Kerber'

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Trideseti tjedan suvremenog plesa održava se u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu od 26. svibnja do 8. lipnja, a svečano otvaranje 26. svibnja od 19,30 u zagrebačkom HNK pripalo je sjajnoj predstavi 'Kerber', izraleske skupine Fresco - Yoram Karmi Dance Company

'Kerber' je troglavi pas, čuvar ulaza u podzemlje za kojeg se vjeruje da vidi sve. Mitovi 'Meduza', 'Haron i rijeka Stiks' 'Orfej i Euridika', 'Minotaurov labirint', 'Muze' i 'Kerber' infiltriraju se u koreografsku ideju utječući na odabir vokabulara, kao i koreografska rješenja, ali i na emotivna, psihička i fizička stanja plesača na sceni. U predstavi susrećemo svijet mitova i mašte, u kojem se preko rijeke i dalje naziru vrata u drugi svijet - gdje nastaje drukčiji život.

Yoram Karmi se i ovom koreografijom predstavlja karakterističnim tehnički i fizički izuzetno zahtjevnim plesnim rječnikom i bogatom plesnom sintaksom. Dodatni je izazov za plesače postavljanje dijela koreografije na i oko 'plutajuće' scene, a što utječe i na osobnost koreografskog rješenja.

'Izraelska skupina Fresco ne samo da reflektira tradicionalno izuzetnu plesačku scenu Izraela, već predstavlja mladu nadu izraelske plesne umjetnosti o kojoj ćemo imati prilike još čuti. Predstava je to za sve uzraste (od 12 nadalje) pa je i to jedna od specifičnosti u ovogodišnjem programu - slušali smo gledatelje i ove godine ponudili dvije predstave sasvim sigurno namijenjene široj publici', kazala nam je umjetnička voditeljica festivala Mirna Žagar

Scenska rješenja pružaju dodatne mogućnosti razvoju koreografske ideje i omogućuje dinamičnu igru svih elemenata koje mladi izraelski koreograf koristi kako bi gradio i dočarao specifičan svijet.

U tom svijetu između mašte i stvarnosti, između fizičkog i duhovnog, ispunjen tajanstvenim krajolikom u kojem zemaljski zakoni ne vrijede, uspomene, želje i ljubav pod vječitom su paskom uvijek budnog troglavog psa čuvara.