'ZORA' NA 49. FESTU

Trilogija protiv fašizma: U Beogradu održana premijera novog filma Dalibora Matanića

13.05.2021 u 22:39

Bionic
Reading

Večeras je na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu održana svečana projekcija filma 'Zora', scenarista i redatelja Dalibora Matanića, drugog iz njegove filmske 'Trilogije sunca' ('Zvizdan', 'Zora', 'Suton' - trilogije protiv fašizma

'Poslije ovog filma se šuti', riječi su kojim je svoje oduševljenje izrazio Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor i selektor ovogodišnjeg beogradskog FEST-a.

Svečanoj projekciji u Kombank dvorani (nekadašnjem Domu sindikata) prisustvovale su Tihana Lazović, koja glumi glavni ženski lik Iku, Boris Isaković, koji glumi lokalnog gostioničara Andriju, te producentica filma Ankica Jurić Tilić.

FEST-ovo 49. izdanje ove je godine, zbog epidemioloških razloga, pomaknuto s veljače i održava se od 7. do 16. svibnja uživo pred publikom, premda prorijeđenom, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Karte za sve projekcije većinom su rasprodane.

Govoreći o 'Zori', umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić poručio je: 'Poslije ovog filma se šuti. 'Zora' je film koji će vas natjerati da imate razgovor sami sa sobom i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav redatelj'.

  • +2
Beograd: Premijera filma Dalibora Matanića "Zora" na 49. filmskom festivalu FEST Izvor: Pixsell / Autor: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/PIXSELL

Na konferenciju za medije održanu ranije tijekom dana, autor Dalibor Matanić uključio se putem video-poruke iz Ukrajine, gdje snima seriju 'Šutnja'. 'Zora - kad je bio napad na Capitol Hill, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne i nepoznate budućnosti i jeza od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma', kazao je Matanić u svoj poruci novinarima i zaključio: 'Zora' ide u blisku budućnost s mojom velikom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti na bolje i da ljubav na kraju dana ipak može pobijediti'.

Tihana Lazović, koja u Zori glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom i zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma, na konferenciji za medije naglasila je kako 'Ika negira sve izvanjsko i bori se sa svojim unutarnjim demonima, ignorira politički ekstremizam koji nas opet dijeli na 'naše' i 'njihove' - ali ipak je to film o ljubavi i oprostu. Film ili udara ili ne u želudac'.

Film 'Zora' nastao je u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica  Ankica Jurić Tilić s novinarima je podijelila svoj ponos na ovaj film te dodala kako je riječ o najjačem Matanićevom filmu, u kojem je napravio hrabri iskorak koji se ne prašta uvijek: 'Dugo smo čekali pogledati film s publikom, i napokon smo dočekali. Neobična je godina iza nas, nastavili smo stvarati, raditi, ali bez ikakvog kontakta s publikom za koju to radimo. Zato je ovo bio poseban doživljaj i za Tihanu, i za Borisa, i za mene'.

Radnja filma 'Zora', koji nakon festivalskog života dolazi u hrvatska kina 10. lipnja, smještena je u blisku budućnost, u mračni društveni kontekst. Kao i u 'Zvizdanu', Matanić i u 'Zori' uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju, a uz Tihanu Lazović koja igra njegovu suprugu Iku, tu su i djeca koju utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.