JEDNOGLASNO IZABRANI

Tribuson i Milić novi umjetnički savjetnici HAVC-a za dugometražni igrani film

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2019 17:21
  • Objavljeno 16.07.2019 u 17:19
Kristijan Milić i Snježana Tribuson

Kristijan Milić i Snježana Tribuson

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Redatelji Snježana Tribuson i Kristijan Milić novi su savjetnici Hrvatskog audiovizualnog centra za dugometražni igrani film, izvijestio je u utorak HAVC.

Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich, izrazio je zadovoljstvo što je AV vijeće - u oba slučaja jednoglasno - prihvatilo njegove prijedloge za nove savjetnike. 'Njihova filmografija i biografija svakako dovoljno govore same za sebe, a uvjeren sam kako će jednakom strašću kojom rade na filmu raditi i ovaj nimalo lak posao', ustvrdio je.

Kaže da su tom odlukom pokazali i da su svjesni nedovoljne rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji, pa 'i taj odabir jasno daje do znanja da na svim razinama treba raditi na tome da se to promijeni'.

'Ne sumnjam da će se Snježana i Kristijan prilikom odabira filmova voditi najvišim profesionalnim, etičkim i moralnim načelima, a sve eventualne izazove rješavat ćemo konstruktivno i u najboljem interesu struke', ocijenio je.

U zajedničkoj izjavi Snježana Tribuson i Kristijan Milić rekli su kako će nastojati raznorodnošću izbora istaknuti raznolika stvaralačka opredjeljenja, ali i omogućiti raznolike recepcijske segmente, 'jer je za uspješan film podjednako važan uspjeh u kinima, kod kritike i na festivalima'.

Izrazili su nadu da će djelovati kao dobar tim i nastojati da filmovi koje izaberu za sufinanciranje budu kvalitetni. 'Uz provjerene autore, trenutno u našoj sredini postoji mnogo mladih ljudi koji su sposobni obogatiti našu kinematografiju i ravnopravno stati uz starije kolege što će se, nadamo se i dogoditi, a posebno je obećavajuća prisutnost i mnogih mladih redateljica i scenaristica', napomenuli su.

Po njihovim riječima, hrvatska kinematografija vrlo je krhka i svaki mali potres djeluje na osjetljivu stvaralačku atmosferu, ali i izravnije na samu proizvodnju filmova i njihovu recepciju.

Ne misle da je sa stvaralačkog stajališta situacija loša, već ona oscilira, ali recepcija hrvatskog filma u kinima i u medijima nije u posljednje vrijeme dobra. 'Ne mislimo da bi sama narav i kvaliteta filmova mogla biti dovoljna za promjenu recepcije, iako brižljiviji izbor kvalitetnih, a gledateljima pristupačnih filmova može biti koristan. Recepcija dosta ovisi i o planskoj promociji filma koja je sada nedovoljna, i u zemlji i u inozemstvu', istaknuli su.

Odluke o imenovanjima novih savjetnika donesene su na 11. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj u svibnju ove godine, za Snježanu Tribuson te na 13. sjednici (Kristijan Milić), dva mjeseca kasnije.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 11. sjednici odlučivalo je u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Ivković, Ivana Vukinovac - Gelo, Ivan - Goran Vitez, Zrinko Ogresta, Neven Hitrec, Ivor Šiber, Matko Burić, Vladimir Brnardić i Lado Skorin, a na 13. sjednici, u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Ivana Ivković, Ivor Šiber, Zrinko Ogresta, Ivan - Goran Vitez, Lado Skorin, Neven Hitrec, Antonio Nuić, Jakov Kolbas, Matko Burić i Vladimir Brnardić.

Snježana Tribuson diplomirala je 1981. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb kratkim igranim filmom 'Svjetski rekord' prema vlastitu scenariju. Od 1981. radi kao vanjska suradnica na TV Zagreb, režirajući različite emisije, TV drame i TV filmove. Snimila je četiri igrana filma, pisala scenarije s Goranom Tribusonom za TV seriju Odmori se, zaslužio si i režirala tridesetak epizoda. Redovna je profesorica na odsjeku Filmske i televizijske režije na ADU.

Kristijan Milić od 1993. do 2000. godine radi kao scenski radnik i rasvjetljivač, a 1994. upisuje Akademiju dramske umjetnosti. Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova te 2001. diplomira kao filmski i TV redatelj. Svoj prvi dugometražni film 'Živi i mrtvi', prema scenariju i knjizi Josipa Mlakića završava 2007. i na festivalu u Puli film dobiva osam Zlatnih Arena. Od 2007. do 2019. surađuje na šest televizijskih sapunica, režira šest epizoda serije Počivali u miru, a 2014. dovršava svoj drugi dugometražni film 'Broj 55' koji na festivalu u Puli opet osvaja osam Zlatnih Arena.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!