ODBIJENA ČAK 34 DOMAĆA FILMA

Redatelji lansirali novi napad na javnu televiziju: Meni se to gleda, HRT ne da!

12.07.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih filmskih redatelja upozorilo je u petak kako Hrvatska radiotelevizija (HRT) zanemaruje svoje zakonske obveze u vezi hrvatskih filmova, a na svom zadnjem javnom pozivu odbila je njih čak 34, koji su dosad prikazani na 353 festivala i ovjenčani s čak 86 nagrada

Kako bi se skrenula pozornost na to da 'HRT zanemaruje svoje zakonske obveze bez ikakvih sankcija, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, ne poštuje autorska prava filmskih autora i općenito nastavlja s destruktivnim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji', na društvenim mrežama se u petak pokreće kampanja 'Meni se to gleda, HRT ne da!'.

Inicijativa je potaknuta nakon odluke HRT-a da na javnom pozivu za dokumentarne filmove i serije/serijale - otkup prava emitiranja (licenca od 15. ožujka do 15. travnja 2019.), odbije filmove različitih autora i poetika, producenata i sufinancijera, među kojima je i Ministarstvo branitelja i to, ističu redatelji u priopćenju, 'uz problematiziranje njihova trajanja te krajnje uvredljive objede na račun autora i producenata, poput one da 'produbljuje jugočetničku naraciju' iz recenzije za film nagrađen na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DHFR

Kažu kako su među onima 'koji ne mogu ne mogu biti prikazani na HRT-u i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu' dobitnici važnih nagrada, poput Doc Alliance ('Srbenka', Nebojša Slijepčević), posebno priznanje DocLeipziga ('Na vodi', Goran Dević), ali i najvišeg državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost – nagrade Vladimir Nazor (također 'Srbenka').'

>> Nagrade 'Srbenki' pokazuju da, unatoč rastu šovinizma u Hrvatskoj, jača i otpor mržnji, ali neću biti zadovoljan dok film ne prikaže HRT <<

'Kako se već punih mjesec dana HRT oglušuje čak i na apel ministrice kulture da taj problem riješi, hrvatskim filmskim autorima ne preostaje ništa drugo nego pozvati hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči: Meni se to gleda, HRT ne da!', poručuju redatelji.

Meni se to gleda Izvor: Promo fotografije / Autor: MSTG

Pozivaju javnost da im se pridruži u zahtjevima da se HRT počne pridržavati zakona i ugovora s Vladom Republike Hrvatske, kao i da sva kršenja istih budu sankcionirana.

'Inzistiramo da osobe odgovorne za rezultate spornog javnog poziva ubuduće ne budu uključene u slične postupke i procese, kao i da zbog iznesenih uvreda snose odgovornost', istaknuli su.

HRT pozivaju da što prije objavi novi javni poziv pridržavajući se temeljnog Zakona o HRT-u i njihova ugovora s Vladom RH, što sada nije slučaj jer 'ne nabavlja, ni ne emitira hrvatska djela u zakonski određenim postocima, niti ne koproducira hrvatska djela, ne nabavlja, proizvodi niti koproducira istraživačke dokumentarne filmove'.

Slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma smatraju zadnjom u nizu sramotnih odluka koje je aktualno vodstvo HRT-a donijelo na štetu dokumentarnog filma i cjelokupne audiovizualne zajednice, te se pitaju po čemu to točno HRT ispunjava misiju i ulogu javnog medijskog servisa.